Gastro
2

Istraživanje: Facebook potiče tinejdžere da jedu nezdravu hranu

Klix.ba
Prema novom istraživanju, društvena mreža Facebook, ali i druge društvene mreže, značajno dopinose u reklamiranju nezdrave hrane, zbog čega je tinejdžeri sve više jedu.

Istraživači sa Univerziteta u Sidneyju su analizirali reklamiranje nezdrave hrane na društvenim mrežama i fokusirali se na korisnike na koje će ovakav marketing najviđe utjecati. Pogledali su Facebook stranice 27 vodećih proizvođača nezdrave hrane i gaziranih pića.

Istraživanjem je utvrđeno da hrana koja nije hranjiva privlači mlade ljude i tinejdžere zahvaljujući društvenim mrežama.

Utvrđeno je i da stranice takvih kompanija najviše dijele korisnici Facebooka koji su usko povezani sa kompanijama koje poizvode nezdravu hranu.

"Odziv korisnika Facebooka je veoma veliki kada kompanije organizuju takmičenja koja su povezana sa njihovim proizvodima i ta takmičenja kombinuju s pozitivnim događajima", izjavila je članica istraživačkog tima Becky Freeman.

Korištenjem interaktivnih i društvenih aspekata Facebooka za reklamiranje svojih proizvoda, kompanije izvlače korist i povećavaju svoju prisutnost na tržištu.

Istraživanje je objavljeno u časopisu "American Journal of Public Health".