Gastro
509

Ishrana školaraca i mladih u fokusu "Gastro provincije u pozadini"

FENA
Manifestacija "Gastro provincija u pozadini" koja se organizira povodom Svjetskog dana kuhara, bit će održana 18. septembra u Gradačcu, a ovogodišnja tema je "Ishrana školske djece i omladine".

Udruženje kuhara Bosne i Hercegovine i firma "Brunch" pripremili su program u kojem će biti realizirano niz prezentacija i takmičenja na ovu temu.

Nutricionista Marizela Šabanović ovu će temu predstaviti roditeljima i pedagozima škola iz BiH, a učenicima Gimnazije "Mustafa Novalić" predstavit će viziju kako oni zamišljaju ishranu djece u školskoj dobi.

Udruženje kuhara BiH pripremit će školski obrok za posjetioce a najmlađi učenici predstavit će crteže o temi "Moja piramida ishrane".

Voditelji projekta iz Udruženja kuhara Nermin Hodžić i Hamid Kujraković prezentirat će konkretne prijedloge jelovnika za djecu različitih uzrasta. U takmičarskom dijelu, škole će predstaviti prijedloge za školski obrok, uz prezentaciju trenutnog obroka iz svojih škola i okruženja.

U sklopu manifestacije predviđeno je predstavljanje proizvođača hrane i pića kroz promocije i degustacije.

Općina Gradačac i Federalno ministarsto turizma i okoliša pokrovitelji su manifestacije, uz veliku podršku Vispaka Visoko, Tapasa Zenica i Delimana. Organizatori manifestacije su Udruženje kuhara BiH i firma "Brunch", dok su suorganizatori Mješovita srednja škola (MSŠ) "Hasan Kikić" i Gimnazija "Mustafa Novalić".

"Gastro provincija u pozadini" ima za cilj unapređenje ishrane u školama, promociju gastronomskih vrijednosti BiH i zanimanja kuhar, kao značajne karike u lancu valorizacije turističkih vrijednosti BiH, saopćili su organizatori.