Savjeti naučnika
0

Hrana koja će vam pomoći da smršate

Sarajevo-x.com
Gojaznost je sve veći problem današnjice. Brz 'ritam' života, sve češće konzumiranje brze hrane, pojačan stres i manjak odmora, neki su od glavnih uzročnika pretilosti. Gojaznost poprima oblik epidemije, te se zbog toga naučnici sve više trude da pronađu lijek protiv ove bolesti. No, za sada je sve ostalo na tome da je neohodna pravilna ishrana i redovno vježbanje.

Ukoliko imate problem sa viškom kilograma, naučnici savjetuju kako da smršate uz pomoć određene hrane:

1. Sprovedena istraživanja su pokazala da je upravo doručak taj koji pokreće metabolizam, te je veoma bitno ne preskakati ovaj obrok. Ukoliko želite smršati, najbolje bi bilo da za doručak jedete jaja s obzirom da su ona visokokalorična, te tokom dana organizam će imati manju potrebu za unošenjem kalorija, objavio je portal Fox news.

2. Kako biste smršali bitno je u organizam unositi što više mlijeka. Ova namirnica bogata je kalcijem, koji dokazano igra ključnu ulogu u procesu mršanja. Također, mlijeko obiluje vitaminom D koji pomaže poboljšanju metabolizma.

3. Špargla je niskokalorično povrće koje pomaže pri eliminiranju viška tekućine iz tijela, pomaže poboljšanju metabolizma i regulira probavu.

4. Zelena salata je također učinkovita ukoliko želite smršati. Jedna zdjela salate sadrži svega šest kalorija, a hranjiva je, te pri tome pomaže eliminiranju viška tekućine iz organizma.

5. Celer je također niskokalorično povrće koje pomaže pri sagorijevanju kalorija, te je idealno ukoliko želite izgubiti na težini.

6. Piletina i puretina sadrže proteine koji su zaslužni za izgradnju mišićnog tkiva. Istraživanja su pokazala da što više mišića imate tim brže sagorijevate masti, čak i ako se ne krećete.

7. Samo jedna jabuka dnevno je dovoljna da zadržite kako liječnika tako i masnoće podalje od vas. Jedna od sprovedenih studija je pokazala da osobe koje prije glavnog obroka pojedu jabuku sagorijevaju puno više kalorija od onih koji ne konzumiraju ovo 'rajsko voće'.

8. Naranča ne samo da je osvježavajuće voće već isto tako pomaže da sagorite kalorije, te razgrađuje masti u organizmu.

9. Bademi ne samo da su ukusni već su i prepuni proteina i zdravih masti. Istraživanja su pokazala da samo nekoliko badema dnevno može pomoći da stabilizujete šećer u krvi, te da smršate. Također, isto dejstvo imaju i orasi, objavio je portal Fox News.

10. Najbitnije od svega jeste da tokom dijete konzumirate što više tečnosti. Brojne studije su potvrdile učinkovitost vode u procesu mršanja, jer unošenjem što više tečnosti u organizam ubravate metabolizam, te izbacujete toksine iz tijela.