Gastro
0

Hljebom do zdravlja

Sarajevo-x.com
Hljeb je osnovni prehrambeni proizvod i kao takav najprisutnija namirnica na trpezama potrošača širom svijeta. Za razliku od zapadnoevropskih zemalja, gdje se prosječna godišnja potrošnja hljeba kreće od 60 do 70 kilograma po stanovniku, u BiH, procjenjuje se, ta količina prelazi i 90 kilograma.

Skoro trećina dnevnih energetsko-nutritivnih potreba u ishrani podmiruje se konzumiranjem hljeba. Pekarski proizvodi su veoma važan izvor željeza, kao i vitamina B1, te vitamina B6.

Za ishranu su najpogodnije takozvane tamnije vrste hljeba, kao što su polubijeli i narodni hljeb proizvođača Klas d.d. Sarajevo.

Poznato je da tamne vrste brašna obiluju balastnim materijama, hranjivim supstancama biljnog porijekla koje stimuliraju probavu i sprječavaju pojavu niza bolesti (šećerna bolest, hipertonija, kardiovaskularne bolesti, karcinom želuca i crijeva) i funkcionalnih smetnji (naprimjer, opstipacija).

Proizvodnja hljeba i peciva u "Klasu" počinje na jedinstven način, dopremom brašna iz vlastitog mlina pneumatskim putem. Transport brašna se vrši cijevima, pa hljeb u cijelom procesu proizvodnje dotakne samo jedna ruka. Dakle, brašno bez kontakta sa bilo kakvim utjecajem izvana biva dopremljeno do mašina za pripremu tijesta gdje mu se dodaju voda, kvasac i sol.

Proces proizvodnje polubijelog i narodnog hljeba potpuno je automatiziran, tako da sirovina zatvorenim sistemom putuje kroz proizvodne pogone do izrade finalnog proizvoda. Tehnolozi budno prate proces u svakom trenutku i mogućnost greške svedena je na najmanju mjeru.

Imajući u vidu široku svakodnevnu upotrebu pekarskih proizvoda, i vodeći brigu o zdravlju svojih potrošača, "Klas" je, između ostalog, u postrojenjima Velepekare ugradio aspiratore i filtere koji u potpunosti eliminiraju emisiju čestica prašine u vazduh.

Današnjoj raznovrsnosti hljeba i peciva iz Velepekare Klas posebno treba zahvaliti cijenjenim potošačima koji su svojim povjerenjem, stalnim sugestijama i prijedlozima pomogli stvaranju tako široke ponude.