Gastro
0

Guinessov rekord: Čokoladni desert za 25.000 dolara

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Samo dan nakon što je predstavljeno najskuplje pecivo na svijetu – pecivo od tartufa vrijedno 1.000 dolara, vlasnik jednog restorana u New Yorku predstavio je najskuplji čokoladni desert na svijetu za koji biste morali izdvojiti nevjerovatnih 25.000 dolara. Stoga nije ni čudno što je ova skupocjena poslastica dobila mjesto u Guinessovoj knjizi rekorda.

Stephen Bruce, vlasnik restorana Serendipity 3, predstavio je svoju čokoladnu kreaciju pod nazivom "Frrozen Haute Choclate“ napravljenu od 28 vrsta kakaa uključujući i 14 najskupljih na svijetu.

Na ovom desertu, između ostalog nalazi se i pet grama 23-karatnog jestivog zlata, a poslastica je prelivena kremom od bijelih tartufa koja se prodaje po 2.600 dolara za 500 grama.

Uzimajući u obzir sve luksuzne i profinjene namirnice od kojih je sačinjen ovaj desert, sasvim je logično da Bruce svojim gostima ovu poslasticu servira uz zlatnu kašiku.

Prije četiri godine Bruce je predstavio sladoled vrijedan 1.000 dolara pod nazivom Golden Opulence, a njegov meni preferiraju bogati, slavni, prinčevi i kraljevi.

"Ne bi me iznenadilo da neki šejh nazove i da naruči nekoliko porcija ovog posebnog deserta kako bi svojim ženama priuštio nešto slatko“, kazao je Bruce za Reuters.

Tek jučer, njujorški kuhar Frank Tujague predstavio je najskuplje pecivo na svijetu napravljeno od tartufa koje si može svako priuštiti koje spreman za užinu izdvojiti 1.000 dolara.