Utješni mirisi domaće kuhinje
0

Grah na tostu jedan od najutješnijih obroka

Sarajevo-x.com
Jela koja najbolje podižu raspoloženje, prema tvrdnjama naučnika sa Univerziteta Sussex, su grah na tostu, makaroni sa sirom, kobasice i supa s paradajzom.

Večina ljudi ne razmišlja o tome zašto konzumira određenu vrstu hrane kada se želi oraspoložiti i upravo radi toga su naučnici odlučili ispitati kakve osjećaje izaziva određena vrsta hrane, objavio je britanski Daily Telegraph.

Neuropsiholozi ne samo da su analizirali sastojke namirnica, nego i reakciju ljudi na okus, miris i boju jela koje konzumiraju.

Ovaj eksperiment je vršen pomoću elektroda kojima su praćeni moždani valovi ispitanika, a nakon toga dobivena je formula koja sadrži osam faktora uz čiju pomoć je izračunat 'indeks utješnosti'.

Tokom eksperimenta, također je mjereno i to koliko određena vrsta hrane budi sjećanja iz djetinjstva kod konzumenata.

Pet jela koja su dobila najviše ocjene bili su grah na tostu, pire i kobasice, supa od paradajza, pita od piletine i gljiva, te makaroni sa sirom.

Neuropsihijatar David Lewis, koji je provodio ovo istraživanje tvrdi da su jednostavnija jela, jednolične boje utješnija od složenijih jela.

"Što je aroma jela jednostavnija jelo se može lakše memorisati i interpretirati, pa su samim tim i emocije na to jelo jače. Mirisi jela koja ljudi smatraju utješnima su oni mirisi koji podsjećaju na domaću kuhinju", istako je Lewis.

U ovom istraživanju je učestvovalo 16 volontera, a istraživanje je vršeno u inovacijskom centru Sussex po narudžbi kompanije Heinz koja se bavi proizvodnjom hrane.