Slavni kuhar
62

Gordon Ramsay savjetuje: U restoranima ne naručujte specijalitet kuće i cjenkajte se za vino

Klix.ba
Gordon Ramsay (Foto: EPA)
Gordon Ramsay (Foto: EPA)
Jedan od najpoznatijih britanskih i svjetskih kuhara Gordon Ramsay čija je stručnost neupitna otkrio je tri zlatna pravila kojih se trebate pridržavati kada jedete u restoranima.

Njegov prvi savjet je da kada idete na večeru uvijek naručite sto za više ljudi nego što će zaista biti.

"Dakle, ako planirate večeru za dvoje naručite sto za tri osobe. Na taj način ćete imati više prostora i manja je vjerovatnoća da će vas smjestiti u ćošak", rekao je Ramsay.

Također savjetuje da nikada ne naručujete specijalitet kuće.

"Oni počinju sa smiješnim pohvalama i opisuju svoja jela kao 'poznata', 'najbolja'. Ko je to rekao? Ko je to tako nazvao? Takva jela spremaju u velikim količinama i tu ne postoji ništa specijalno", rekao je Ramsay.

Njegov treći savjet je da se cjenkate za vino i da se ne bojite ponuditi cijenu.

"Kada vam nabrajaju 10 posebnih vina u njima je posebno jedino to što trebaju nestati tokom jedne večeri. Nemojte se bojati ponuditi cijenu i imajte na umu da na dnu liste vina stoje oštećene, stare boce, boce bez oznaka i slično. To su vina koja mogu biti veoma rijetka, kvalitetna i jeftina", rekao je slavni kuhar.