Gastro
0

Francuska nacionalna kuhinja u krizi

Klix.ba
Veliki broj francuskih restorana danas koristi gotove "industrijske proizvode", a sindikat traži novi zakon koji bi zaštitio kuhare koji pripremaju "pravu" hranu.

"Francuska nacionalna kuhinja ugrožena je naslagama podgrijanih lazanja", tvrdi vodeći sindikat vlasnika restorana, kafića i hotela, Synhorcat, koji sada lobira za novi zakon koji bi zaštitio kuhare koji kuhaju "od nule". Francuski političari razmatraju o nacrtu pravilnika, sličnom sistemu koji su izradili za vinsku industriju, a koji bi primorao vlasnike da hranu pripremaju u vlastitoj kuhinji i od svježih namirnica.

Synhorcat ukazuje da trećina od 100 hiljada francuskih restorana sada koristi "industrijske proizvode" te, prema tome, nisu "istinski" restorani. Ova rasprava je dio dugotrajnog straha da, dok je francuski "gastronomski obrok" UNESCO prepoznao kao nematerijalnu kulturnu baštinu, zemlja sve manje vodi računa o svom nacionalnom ponosu. Gotova jela i brzi sendviči sve više se utiskaju u psihu nacije.

Čak se i u nekim čuvenim pariskim restoranima mogu pronaći jela pripremljena sa gotovim namirnicama. "Ljudi žele jeftinu hranu, a ovakva priprema štedi i vrijeme restoranu", objašnjavaju francuski konobari.

Predsjednik Synhorcata, Didier Chenet, upozorio je da će veliki broj restorana morati da poboljša svoju uslugu ukoliko žele da ostanu u poslu. "Mladi ljudi, koji rade u restoranima, suočeni su sa budućnosti nosanja i podgrijavanja hrane, umjesto kuhanja", rekao je Chenet.

Chenet nije jedini zabrinut. U aprilu je Collège Culinaire de France, predvođen čuvenim kulinarskim duom Alainom Ducasseom i Joelom Robuchonom, pokrenuo novu oznaku za restorane, nazvanu Restaurant de Qualité. Ovom uskom krugu mogu se pridružiti samo restorani koji ispunjavaju standarde o porijeklu i svježini namirnica te zadovoljstva kupaca.