Gastro
0

EU: Laserske "tetovaže" zamijenit će naljepnice na voću

Klix.ba
Prema novim rješenjima Evropske unije, naljepnice na voću u supermarketima zamijenit će laserske "tetovaže" utisnute u koru.

Evropska unija odobrila je upotrebu željeznih oksida i hidroksida pri korištenju lasera na citrusima, lubenicama i sličnom voću, a zakon stupa na snagu 23. juna.

Iako tehnologija postoji još od 2009. godine, upotreba hemikalija, koje pojačavaju kontrast laserom obrađenih dijelova na voću, ranije je bila zabranjena.

Trgovci i dobavljači sada mogu koristiti ove "tetovaže" kako bi označili voće i pratili gdje se prodaje. Prema novom rješenju, mogu dodati i bar kodove i druge informacije na površinu voća.

Kompanija koja stoji iza ove tehnologije je Laser Food iz Valencije, a provela je tri godine uvjeravanja sa EU kako bi bila odobrena upotreba željeznih oksida i hidroksida.

Iz kompanije navode kako je najveća korist od laserske tehnologije to što je poboljšana mogućnost praćenja voća.

"Kupci sada mogu biti sigurni da proizvod koji kupuju ima potpunu garanciju, neće više biti 'divljih' proizvoda koji se prodaju anonimno", izjavio je Jaime Sanfelix, direktor Laser Fooda.

Laseri će donijeti i smanjenje cijena, a i ekološki su prihvatljiviji, budući da više neće biti potrebe za papirom, tintom i ljepilom, korištenim u izradi naljepnica.

"To smanjuje rizik od gubljenja i miješanja proizvoda, a olakšava i transport i skladištenje", kaže Sanfelix.

Dobavljači vjeruju da je ovo i odlična marketinška prilika za trgovce, jer lasere mogu koristiti i kao promotivnu alatku za obilježavanje proizvoda različitim motivima.