{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Eno-gastronomsko putovanje kroz Hercegovinu

1.9.2013. u 09:28
0
7
Eno-gastronomsko putovanje kroz Hercegovinu
0
U prostorijama Ateljea Figure u Sarajevu sinoć je održana promocija eno-gastronomskog potencijala Hercegovine.
U nesvakidašnjoj atmosferi ateljea, brojne zvanice su imale priliku upoznati se sa nekim od proizvođača tradicionalnih hercegovačkih proizvoda te degustirati provjereno domaći livanjski sir, sir iz mijeha, med i grah poljak, a sve to uz čašicu vrhunskog domaćeg vina, u kojem se skriva vrelina hercegovačkog sunca.

"Hercegovina je naša Istra, Toscana, Provansa, Andaluzija… to su krajevi koji mirišu, dijelovi svijeta koje nakon putovanja pamtite više i bolje nego druge. Hercegovini treba dati mogućnost da se predstavi svijetu, a od njenih ljudi može se i treba učiti kako biti uporan i predan u svojim vizijama“, rekao je Ahmed Burić, predstavljajući prisutne proizvođače.

Obraćajući se prisutnima, Ajna Galičić, projektni menadžer Oxfam ureda u BiH, pojasnila je inspiraciju koja je pokrenula ovaj projekt.

"Imajući u vidu uspješan primjer iz Toscane, gdje je spoj poljoprivrede i turizma donio veliki ekonomski doprinos, odmah smo prepoznali skriveni eno- gastronomski potencijal Hercegovine i počeli da maštamo zajedno sa našim lokalnim partnerima o razvoju Hercegovine, s ciljem da podržimo ruralno stanovništvo i poboljšamo njihove prihode".

"Večeras imate priliku ne samo da okusite i upoznate najbolje iz Hercegovine nego i da se inspirate njome u svakodnevnom životu. Odgovornost za opstanak kvalitete i tradicije je zajednička, ona nam daje smisao života ovdje gdje živimo i reprezentativno nas predstavlja u svijetu”,rekla je Malka Alić iz Ujedinjene Hercegovine, pozivajući zvanice da uživaju u proizvodima Hercegovine koji su sinoć bili na ponudi.

Okusima i zvucima Hercegovine obilježen je rad Oxfama na valorizaciji proizvoda Hercegovine i oživljavanju "Vinske ceste Hercegovine“, kao i projekt Ujedinjene Hercegovine, kojim se promoviraju hercegovački proizvođači.

Oxfam je međunarodna konfederacija 17 organizacija, koje čine međunarodni pokret za promjene, prisutan u više od 90 zemalja širom svijeta, u izgradnji budućnosti bez nepravde i siromaštva.

Cilj Oxfama u zemljama jugoistočne Europe, gdje djeluje preko 10 godina, je doprinos smanjenju siromaštva i poboljšanju života i uslova za život stanovništva u marginaliziranim ruralnim oblastima. Oxfam već osam godina podržava ruralne oblasti u Hercegovini preko projekata ruralnog razvoja i valorizacije tipičnih i tradicionalnih proizvoda.

Ujedinjena Hercegovina je projekt koji kroz prvu prodavnicu te vrste u Sarajevu okuplja, promovira i podržava proizvođače iz Hercegovine. Ujedinjena Hercegovina nudi najbolje od hercegovačkih proizvoda koji su provjereni i certificirani.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: