Upozorenje ljekara
0

Energetski napici su opasni za djecu i tinejdžere

FENA
Energetski napici nedovoljno su proučeni, previše se koriste i mogu biti opasni za djecu i tinejdžere, upozorili su američki ljekari koji kažu da djeca ne bi trebala koristiti te popularne proizvode, izvijestio je u ponedjeljak MSNBC News.

Potencijalne štete, izazvane uglavnom zbog previše kofeina ili sličnih sastojaka, uključuju ubrzano lupanje srca, napade, moždane udare i čak iznenadnu smrt, naveli su autori u medicinskom časopisu Pediatrics. Oni su koristili podatke vlade i interesnih grupa, naučnu literaturu, izvještaje o pojedinim slučajevima i članke u medijima.

U izvještaju se navodi da neke limenke energetskih napitaka imaju četiri do pet puta više kofeina nego osvježavajuća pića, a ima djece koja ih znaju popiti i do pet dnevno. Autori izvještaja, dr. Steven Lipshultz i njegovi kolege s katedre za pedijatriju medicinskog fakulteta Univerziteta Miami, kažu kako žele da pedijatri upozore roditelje protiv davanja energetskih napitaka djeci.

Oni ističu da energetski napici često sadrže sastojke koji pojačavaju učinak kofeina na živce, te mogu izazvati i druge nuspojave, poput mučnine, proljeva, halucinacija, iritacije i povišenog tlaka, Mišljenja su da bi ih trebalo regulisati strogo kao duhan, alkohol ili lijekove na recept.

"Za većinu djece, adolescenata i mladih odraslih osoba, sigurni nivoi konzumacije nisu utvrđeni", navodi se u izvještaju.

Od svoje pojave prije više od 20 godina, energetski napici danas su najbrže rastuće tržište pića u SAD-u, s očekivanom prodajom većom od devet milijardi dolara u 2011. prema jednom istraživanju. Jedna trećina tinejdžera i mladih odraslih osoba u SAD-u redovno konzumira energetske napitke.

Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) nedavno je uputila upozorenje proizvođačima energetskih napitaka s alkoholom, koji su u SAD-u sve popularniji, a nekoliko saveznih država zabranilo je njihovu prodaju. Izvještaj u listu Pediatrics bavi se samo s bezalkoholnim energetskim napicima, ali upozorava da je njihovo konzumiranje zajedno s alkoholom opasno.

Američki savez centara za kontrolu trovanja (AAPCC) prošle je godine donio proceduru za praćenje slučajeva predoziranja enegetskim napicima i nuspojava kod njihove upotrebe na nacionalnom nivou. Od oktobra do kraja decembra 2010. godine zabilježeno je 677 slučajeva, a od početka ove godine 331. Većina slučajeva trovanja s energetskim napicima u 2011. uključuje djecu i tinejdžere, a četvrtinu od više od 300 takvih slučajeva čine djeca mlađa od šest godina, prema podacima AAPCC-a.