Gastro
27

"El Celler de Can Roca" najbolji restoran na svijetu

FENA
Španski restoran "El Celler de Can Roca" u Gironi na sjeveroistoku Španije izabran je za najbolji restoran na svijetu, objavio je britanski časopis "Restaurant".

Nakon što je posljednje dvije godine bio drugi na listi najboljih, zamjenio je vodeću poziciju s danskim restoranom 'Noma' koji je predvodio listu u posljednje tri godine", objavili su organizatori.

Titulu najboljeg restorana svijeta Noma u Kopenhagenu izgubila je nakon neugodnog incidenta u februaru kada se 63 ljudi otrovalo hranom.

Restoran Roca, kojega krase tri Michelinove zvjezdice, vode tri brata pri čemu je Joan zadužen za kuhinju, Jordi je slastičar, a Josep glavni sommelier.

Nagrađen je za globalnu mješavinu katalonske kuhinje, upotrebu naprednih tehnika i za iznimno gostoprimstvo, pojašnjavaju u časopisu.

Na trećem mjestu je avangardni Osteria Francescana vlasnika Massima Botture u Modeni na sjeveru Italije.

Sa šest uglednih restorana među prvih 50, Francuska je najzastupljenija na listi najboljih, iako prvi francuski restoran na popisu, Arpage u Parizu zauzima tek 16. mjesto. Lista je rezultat glasanja više od 900 kuhara, kritičara i gurmana diljem svijeta.