Gastro
0

Dubai zabranio pripremu jela sa alkoholom u restoranima

SRNA
Gradske vlasti obavijestile su šefove velikih restorana u Dubaiju da više ne mogu da koriste alkohol za pripremu jela, objavio je danas dnevnik "National".

Zabrana datira iz 2003. godine, objašnjava dnevnik, ali su gradske vlasti odlučile da je primijene nakon žalbi muslimanskih klijenata koji nisu bili obaviješteni da su jela u nekim restoranima pripremana sa alkoholom.

Dnevnik "National" je objavio tekst pod naslovom "Zbogom pjevcu u vinu" dok je dnevnik "Seven Days" objavio listu svih jela koja su dovedena u pitanje, navodeći posebno palačinke "suzet".

"National" takođe navodi da su brojni šefovi velikih restorana izrazili svoje nezadovoljstvo, a da su neki od njih izjavili da će zabrana upotrebe alkohola prilikom pripremanja jela uništiti okus obroka.

Drugi tvrde da će sa menija povući jela koja se pripremaju sa alkoholom, dok se neki nadaju da će uspjeti da pronađu kompromis sa gradskim vlastima.

Ova odluka se ne odnosi na alkoholna pića koja će nastaviti da se služe u restoranima i hotelima koja posjeduju dozvolu, navodi dnevnik.