Gastro
37

Doručak širom svijeta: Japanci jedu rižu i alge, Islanđani školjke

Klix.ba
Doručak je najbitniji obrok u danu, složit će se mnogi. Ovaj obrok je također različit širom svijeta. Evo nekoliko primjera šta ljudi u različitim državama jedu za doručak.

Stanovnici Japana za doručak jedu tradicionalnu miso supu koja se sastoji od riže i fermentirane soje, potom jedu nori, što su zapravo alge, kao i jelo koje nazivaju tamagoyaki, a što bismo mogli opisati kao omlet. Poznato je da su Japanci dugog vijeka i to ponajviše zahvaljujući svojoj izhrani.

Tradicionalni doručak u Izraelu koji služe uglavnom i u hotelima se sastoji uglavnom od jaja kuhanih u pikantnom umaku od paradajza, a potom se servira i dimljena ili ukiseljena riba, sir i povrće.

Doručak u Italiji je nezamisliv bez kafe. Italijani će popiti espresso ili cappuccino, a potom će jesti nešto od tradicionalne kontinentalne hrane što uključuje peciva, sireve, šunku i voće.

Bilo da jedu u svojim domovima ili da služe doručak u hotelima, Britanci će za ovaj obrok birati kombinacije slanine, jaja, kobasica, gljiva, graha, tosta..., i na kraju će naravno popiti šoljicu vrućeg čaja.

Na dalekom Islandu jedu doručak koji je za naše područje krajnje neobičan. Tamo jedu školjke koje posipaju šećerom ili grožđicama.

Zbog utjecaja afričkih zemalja, Portugala i drugih evropskih zemalja, doručak u Brazilu je pomalo mješavina tradicije svega toga. Tako u Brazilu ljudi ujutro imaju naviku da započnu dan voćem, tapiocama (nešto kao palačinci), requeijaom, što je neka vrsta sirnog namaza, i naravno šoljicom kafe.

Na Havajima doručak je sličan onome u Britaniji. Ali u gradu koji nikada ne spava, New Yorku, gdje možda živi i najveći broj ljudi sa svih strana svijeta, navike pri doručku su i najrazličitije.