{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dobro je znati: Pročitajte šta se dešava u vašem tijelu nakon što pojedete hamburger

21.4.2015. u 12:39
14
35
Dobro je znati: Pročitajte šta se dešava u vašem tijelu nakon što pojedete hamburger
14
Dobro je znati: Pročitajte šta se dešava u vašem tijelu nakon što pojedete hamburger
Foto: Ilustracija
Postoji razlog zašto je brza hrana nezdrava, ali i zašto je toliko volimo. Jeste li se ikad zapitali kako brza hrana utječe na vaš organizam?
Nutricionista Keri Gans, autor brojnih radova i knjiga o nutricionizmu i zdravoj prehrani, za Yahoo Health pojašnjava šta se to tačno dešava u organizmu nakon konzumiranja brze hrane, te na koji način ona ostavlja dugoročne posljedice na naše zdravlje.

MOZAK: Postoji razlog zašto se brza hrana smatra "hranom za utjehu". Crveno meso koje hamburger sadrži puno je aminokiselina koje podstiču lučenje serotonina, hormona sreće, zbog čega se na trenutak osjećate bolje.

SRCE: Crveno meso je puno zasićenih masnoća. Konzumiranje hrane bogate zasićenim masnoćama dugoročno povećava rizik od srčanih oboljenja i infarkta, a može povećati i rizik od obolijevanja od raka. Hamburgeri puni soli čine da vaše tijelo zadržava vodu, zbog čega, ne samo da ćete se osjećati napuhanima, nego će i vaše srce teže raditi, čime se povećava krvni pritisak.

KRVOTOK: Štetu arterijama pravite nakon konzumacije samo jednog obroka brze hrane, rezultati su studije iz 2012. godine objavljeni u kanadskom žurnalu kardiologije. Vremenom zasićene masti u crvenom mesu povećavaju nivo holesterola. Dobra strana crvenog mesa je to što je puno željeza, vitamina B12 i cinka, čime jačate imunološki sistem.

ŠEĆER U KRVI: Rafinirani ugljeni hidrati u hamburgeru se brzo probavljuju i uzrokuju povećanje nivoa šećera u krvi. Dugoročno, ovo može povećati rizik od razvijanja dijabetesa tipa 2.

KOSTI I MIŠIĆI: Crveno meso je bogato proteinima, što vam daje instant energiju i pomaže u izgradnji mišića i kostiju.

TJELESNA TEŽINA: Brza hrana je izuzetno kalorična. Vremenom ovaj višak kalorija može dovesti do debljanja, čime svoj organizam stavljate pod rizik za obolijevanje od niza bolesti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: