Stručno predavanje
0

dm {ZAJEDNO} za zdrav život: Radionica o zdravoj ishrani u Roditeljskoj kući

Klix.ba
U okviru dm-ove kampanje {ZAJEDNO} za zdrav život nutricionistkinja Amela Ivković O'Reilly je u Roditeljskoj kući u Sarajevu održala stručno predavanje i radionicu na temu preporučene ishrane djece oboljele od raka.

Na radionici su prisustvovali roditelji čija djeca trenutno primaju terapiju na Pedijatrijskoj klinici KCUS-a, a Amela je govorila o prednostima i važnosti zdrave ishrane koja ima pozitivan utjecaj na organizam i potiče brži oporavak nakon terapija.

"Pravilnim načinom ishrane donekle se mogu ublažiti nuspojave hemoterapija. Potrebno je u prehranu djece, koja se suočavaju s bolestima kao što je rak, uključivati više proteina, ugljikohidrata i zdravih masti. Moram naglasiti kako brzu hranu, smrznuta jela, grickalice te masnu, prženu hranu treba obavezno izbjegavati", istakla je O'Reilly.

Voće u umjerenim količinama, jer je izvor šećera a bademi i drugi orašasti plodovi su dobrodošli u ishrani djece koja boluju od malignoma, kao i riba, ali ne iz uzgoja, već divlja. Dalje, specifičnije preporuke ishrane ovise i od tipa oboljenja, što je i istaknuto na radionici.

Brojnim pitanjima roditelji su pokazali veliki interes za stručnim preporukama u kreiranju što boljeg menija za zdravu ishranu njihove djece, a na kraju druženja kompanija dm im je uručila poklon pakete zdravih namirnica, kreirane prema preporuci nutricionistkinje Amele Ivković O'Reilly.