Gastro
39

Promo / Dani istarske kuhinje u Sarajevu: Paolo Paoletić u restoranu Libertas

Istarska kuhinja je svojevrsna fuzija mediteranske i talijanske kontinentalne kuhinje i to joj, u svijetu gastronomije, oduvijek osigurava vrlo visoko mjesto među poznavaocima i ljubiteljima dobrog zalogaja. No, da biste uživali u ovoj visoko cijenjenoj i raskošnoj kuhinji ne morate potegnuti sve do Istre. Ove sedmice će gosti restorana imati priliku da istarsku "kužinu" degustiraju na kućnom pragu. Čuveni Chef Paolo Paoletić, vlasnik restorana "Toni" u malom istarskom mjestu Zambriji, je pripremio tri različita menija za tri dana, koliko će se dani istarske kuhinje održavati.

Paolo Paoletić ima 72 godine i čak 50 godina iskustva. U uistinu dugoj i bogatoj karijeri, Paoletić je kuhao za cijelu plejadu slavnih i manje poznatih sladokusaca, a napisao je i tri knjige recepata, od kojih je posljednja objavljena ovog proljeća. Za sarajevsku publiku je pripremio najslasnije delicije tipične za istarsku regiju, poput filea lista sa crnim tartufima i krokantnim čipsom ili bistre juhe od škampa. Odlična kuhinja ne ide bez dobrih vina, pa je tako vinsku kartu koja će pratiti sva tri menija pripremila prva i, za sada, jedina balkanska vinska akademkinja Mira Šemić, Banjalučanka sa slovenačkom adresom, odavno poznata sarajevskog publici.

Kako kažu u LibertAsu, nakana Dana istarske kuhinje je publici približiti okuse i arome koje nemamo priliku često probati u Sarajevu. Pored fantastičnih i maštovitih delicija sa Paolovim potpisom i vina regije Istra, meni će biti zaokruženi bogatim i raskošnim maslinovim uljima iz malih i porodičnih proizvodnji. Dani istarske kuhinje se održavaju 29. i 30.11. i 01.12. Rezervacije za ovo jedinstveno događanje su još uvijek otvorene, a moguće ih je napraviti pozivom na broj 033 447 830 ili putem zvanične Facebook stranice restorana LibertAs.