Gastro
15

Da li biste probali mlijeko losa? Ujedinjene nacije ga preporučuju

Klix.ba
UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) preporučila je širu upotrebu mlijeka različitih životinja, poput kamila, lama i losova, kako bi se suprotstavili visokim cijenama kravljeg mlijeka i pomogli zemljama u razvoju.

"Postoji ogroman prostor za razvoj drugih vrsta za proizvodnju mlijeka", rekao je Anthony Bennett, dužnosnik za stočnu industriju u FAO-u.

Bennett objašnjava kako alpake, magarci, losovi i irvasi mogu biti uspješno iskorišteni u mliječnoj industriji, a tu su i vrste koje se već koriste za mužu, poput bizona, koza i ovaca.

Mlijeko losa i irvasa bogato je mastima i proteinima, a sadrži upola manje laktoze od kravljeg mlijeka, što ga čini pogodnim za osobe netolerantne na laktozu.

Potrošnja mlijeka u zemljama u razvoju trebala bi porasti za 25 posto do 2025. godine, što je rezultat rasta populacije i prihoda. Ipak, navodi se kako će mlijeko, ključni izvor energije, proteina i masti, biti nedostupno većini siromašnijih domaćinstava, piše u izvještaju FAO-a.

Vlade bi morale napraviti određene ciljeve u razvoju mliječne industrije i investirati u programe koji bi pomogli siromašnim porodicama u uzgoju manjih vrsta stoke za mužu.

Alpake i lame mogle bi biti vrijedan izvor hranjivih i ekonomskih resursa za ljude u planinskim oblastima Južne Amerike. FAO je ukazao i na to kako je kamilje mlijeko već veoma cijenjeno u Etiopiji, Maliju i Somaliji.