Odličan spoj
31

Crveno vino i tamna čokolada utječu na "pomlađivanje"

Klix.ba
Spoj koji se nalazi u tamnoj čokoladi i crvenom vinu pomaže u pomlađivanju starosnih ćelija, tvrdi nova studija. Istraživači s Univerziteta Exeter i Brighton tvrde da su otkrili tajnu za pomlađivanje neaktivnih starosnih ćelija i na taj način pomažu da osoba izgleda mlađe.

Istraživači su primijenili spojeve nazvane reverzatoralni analozi koji su ustvari hemikalije temeljene na supstanci koja se nalazi u crvenom vinu, tamnoj čokoladi, crvenom grožđu i borovnicama. Nekoliko sati nakon tretmana starije stanice su se počele dijeliti i imale su duže telomere koji služe kao kapice na hromozomima koji se skraćuju kako starimo.

Istraživači se nadaju da bi njihovo otkriće moglo rezultirati terapijama koje će ljudima pomoći da stare bolje i bez degenerativnih problema s kojima se susreću tokom starenja. Jedan od razloga zbog kojeg postajemo osjetljivi na bolesti se krije u tome da naša tkiva akumuliraju starosne stanice koje su žive, ali ne rastu ili ne funkcioniraju kako bi trebale.

"Ovo je prvi korak u nastojanju da ljudi tokom životnog vijeka žive normalno i da cijeli život budu zdravi", kazala je Lorna Harries, profesorica molekularne genetike na univerzitetu u Exeteru.

Dodaje da istraživaje pokazuje da ćelije mogu biti tretirane kako bi povratile krakteristike mladosti.