{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čokolada bi uskoro mogla postati luksuzna roba

S
4.10.2011. u 19:34
5
11
Čokolada bi uskoro mogla postati luksuzna roba
5
Čokolada bi uskoro mogla postati luksuzna roba
Čokoljupci, pripremite zalihe čokolade jer bi ona uskoro mogla postati luksuzni proizvod, ako temperature u Zapadnoj Africi porastu zbog klimatskih promjena, predviđa Međunarodni centar za tropsku poljoprivredu.
Čokoladna industrija, koje vrijedi devet milijardi, dolara polovinu kakaoa nabavlja od farmera u Zapadnoj Africi i Obali Slonovače. Prema Međunarodnom centru za tropsku poljoprivredu temperatura bi u ovim predjelima do 2050. mogla porasti za 2,3 stepena Celzijusa, a takva klima neće biti prikladna za uzgajanje kakovca.

To je loše za lokalne farmere koji žive od prodaje plodova kakaovca, plaćaju školarinu i zdravstvenu njegu, ali i za industriju čokolade, koja bi se time u najmanju ruku prepolovila.

Istraživanje, koje je naručila Fondacija Bill i Melinda Gates, predviđa prve štete od klimatskih promjena već 2030. godine.

Istraživači pozivaju farmere da investiraju u pravljenje zaštite od sunca za kakovce, te da pokušaju uzgojiti sjeme kakaovca, koji bi bio otporan na visoke temperature.

Klimatske promjene bi mogle uzrokovati i promjene na drugim proizvodima kao što su francusko vino i talijanska pasta, piše Huffington Post.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: