Loša vijest za čokoljupce
5

Čokolada bi uskoro mogla postati luksuzna roba

Sarajevo-x.com
Čokoljupci, pripremite zalihe čokolade jer bi ona uskoro mogla postati luksuzni proizvod, ako temperature u Zapadnoj Africi porastu zbog klimatskih promjena, predviđa Međunarodni centar za tropsku poljoprivredu.

Čokoladna industrija, koje vrijedi devet milijardi, dolara polovinu kakaoa nabavlja od farmera u Zapadnoj Africi i Obali Slonovače. Prema Međunarodnom centru za tropsku poljoprivredu temperatura bi u ovim predjelima do 2050. mogla porasti za 2,3 stepena Celzijusa, a takva klima neće biti prikladna za uzgajanje kakovca.

To je loše za lokalne farmere koji žive od prodaje plodova kakaovca, plaćaju školarinu i zdravstvenu njegu, ali i za industriju čokolade, koja bi se time u najmanju ruku prepolovila.

Istraživanje, koje je naručila Fondacija Bill i Melinda Gates, predviđa prve štete od klimatskih promjena već 2030. godine.

Istraživači pozivaju farmere da investiraju u pravljenje zaštite od sunca za kakovce, te da pokušaju uzgojiti sjeme kakaovca, koji bi bio otporan na visoke temperature.

Klimatske promjene bi mogle uzrokovati i promjene na drugim proizvodima kao što su francusko vino i talijanska pasta, piše Huffington Post.