Gastro
0

Cijene škotskog whiskeyja će porasti zbog dokazivanja porijekla

Klix.ba
Cijene škotskog whiskeyja, poznatog i kao scotch, mogle bi porasti zbog novog plana o dokazivanju da piće koje se prodaje kao škotski whiskey zaista i potječe iz Škotske.

Vlasti planiraju uvesti zvaničnu verifikaciju koja će proizvođačima omogućiti da dokažu da zaista proizvode certificirani scotch. Smatra se da će ovaj potez podići cijene za jedan euro po boci.

Evropska pravila koja štite regionalnu proizvodnju navode kako neko piće može biti označeno kao scotch samo ukoliko je proizvedeno u Škotskoj i pod strogim smjernicama, poput korištenja hrastove buradi za sazrijevanje.

Prema novom prijedlogu, proizvođači će morati da apliciraju za zvanični certifikat kojim će dokazati da ispunjavaju sve norme.

Smatra se da će 400 procesa, poput fermentacije, destilacije, sazrijevanja, pakovanja i označavanja, biti procijenjeno u okviru dvogodišnjeg programa, koji će koštati 428 hiljada eura.

Šefovi alkoholne industrije pozdravili su ovaj prijedlog i navode da će troškovi po boci biti zanemarljivi.

"Niko ko nije registovan neće moći da pakuje škotski whiskey. To je pojačati buduću zaštitu scotcha kao pića koje dolazi isključivo iz Škotske i pripremljeno na tačno određen način", kaže Campbell Evans, glasnogovornik Asocijacije proizvođača škotskog whiskyeja.

Škotski whiskey proizvodi se u škotskoj od žitarica, vode i kvasca.