{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Cijene hrane u svijetu će rasti

F
6.6.2013. u 12:20
9
5
Cijene hrane u svijetu će rasti
9
Cijene hrane u svijetu će rasti
Rast globalne tražnje hrane poguraće cijene za 10 do 40 posto naviše u narednoj deceniji, a vlade treba da podstiču investicije u poljoprivrednoj proizvodnji, prognoze su dvije međunarodne agencije.
Rast proizvodnje hrane usporio je u proteklih deset godina, iako je, zbog rasta prihoda u zemljama u razvoju, povećana potrošnja hrane, navode Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), prenosi agencija AP.

"Svjedoci smo usporavanja rasta proizvodnje i produktivnosti i to je razlog za zabrinutost", rekao je ekonomista FAO Merit Kluf.

Vlade treba da pronađu načine da poljoprivrednicima omoguće pristup tehnologiji, da bi povećali prozivodnju i više svojih proizvoda ponudili tržištu, navode u zajedničkom izvještaju FAO i OECD, pod nazivom "Poljoprivredna prognoza 2013-2022".

"Očekuje se da će cijene porasti za 10 do 40 posto u narednoj deceniji, pri čemu će cijene mesa rasti brže, a žitarica sporije", navodi generalni direktor sektora za trgovinu i poljoprivredu u OECD-u Can Ash.

"Apelujemo na vlade širom svijeta da počnu, i to brzo, da se prebacuju sa starih pristupa na nove, s fokusom na produktivnost i inovacije", rekao je Ash.

Kluf iz FAO-a navodi da će rast cijena najviše uticati na zemlje u razvoju, gdje neke porodice troše i do 60 posto prihoda na hranu.

Investicije u poljoprivredi smanjene su u posljednjim decenijama zbog dugotrajnog pada cijena sirovina, i nisu se oporavile uprkos rastu cijena nakon 2008. i kao rezultat toga, prognozira se da će godišnji rast proizvodnje usporiti na 1,5 sa 2,1 posto, koliko je iznosio prosjek u protekloj deceniji.

"To je za oko trećinu manje. To je velika razlika",ocijenio je generalni tajnik OECD-a Jose Angel Gurria.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: