{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Četiri razloga da razmislite: Pijete li pivo na pogrešan način?

14.10.2014. u 14:01
79
100
Četiri razloga da razmislite: Pijete li pivo na pogrešan način?
79
Četiri razloga da razmislite: Pijete li pivo na pogrešan način?
Neke greške u životu su velike, neke neoprostive, a neke lako ispravljive. U posljednju grupu spadaju greške koje činimo u ispijanju piva, najraširenijeg pića na svijetu…poslije vode, naravno.
Donosimo vam četiri graške koje se najčešće čine u konzumiranju piva, a koje morate prestati činiti odmah.

Hladne čašeMožda i najveći mit u svijetu piva jeste onaj o hladnim čašama. Nasuprot onome što većina pivoljubaca misli, temperatura čaše neće pospješiti ukus vašeg omiljenog pića. Hladne čaše uzrokuju da pivo stvara više pjene nego što bi trebalo. Sve što zapravo trebate jeste da čaše ili krigle držite na čistom mjestu. Prije upotrebe ih za svaki slučaj operite i to bi bilo to.

Prehladno pivoNe hvalite se što je vaše pivo uvijek hladno. Svaka sorta piva ima svoju optimalnu temepraturu za konzumiranje, a sama činjenica da je temperatura još uvijek jedna žestoka tema na forumima pivoljubaca, ostaje zaključak da vjerovatno nije poenta u hladnoći. Pivo koje najčašće pijemo iziskuje da bude na temperaturi malo većoj od one u frižideru. Ukratko, ukoliko vam se pije, iz frižidera izvadite vaše omiljeno piće deset minuta prije posluživanja.

Držanje na pogrešnom mjestuPostoji termin u svijetu piva – "skunked" ili "miris tvora". Ako se pitate da li ste ikada pili takvo pivo uradite jedan test. Uđite u bilo koju radnju, uzmite bilo koje pivo u svijetloj staklenoj ambalaži i popijte ga odmah. To je "skunked" pivo.

Ono se zapravo odnosi na svako pivo koje je izloženo svjetlosti, a ukoliko želite biti pošteđeni takvog ukusa kupite pivo u smeđoj staklenoj ambalaži. Pivo obavezno čuvajte na tamnom mjestu, a ukoliko želite da ga konzumirate napolju, iskoristite svaki hlad i ugao bez direktnog svjetla.

ČuvanjeMnogi pivoljupci često imaju flašu piva koju čuvaju sedmicama, pa čak i mjesecima, da li zbog posebne prigode ili su je jednostavno zaboravili. Istini za volju, neka piva od nas traže da ih čuvamo dugo, ali standardna verzija lagera to ne iziskuje. Naprotiv – što ga duže čuvate, pa čak i u frižideru, veće su šanse da se izgube aroma, pitkost, pjenušavost i još mnogo bitnih karakteristika. Zato dobro razmislite prije nego odlučite sačuvati posebno pivo za posebnu osobu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: