Istraživanje
0

Bijelo vino oštećuje zubnu caklinu

Sarajevo-x.com
Bijelo vino više šteti vašim zubima nego crveno, doklazala je znanstvena studija koju su nedavno proveli naučnici sa Univerziteta u Mainzu.

Poznato je da crveno vino ostavlja fleke na zubima, no veoma malo studija je bilo o štetnosti bijelog vina.

Njemački naučnici proveli su studiju i ustanovili da bijelo vino oštećuje zubnu caklinu više i brže nego crveno vino, piše Daily Telegraph.

Nučnici tvrde da se čestim konzumiranjem bijelog vina oštećuje zaštitni sloj na zubima zbog čega zubi postaju osjetljiviji na hladno, toplo ili slatkiše.

Naučnici sa Univerziteta Johannes Gutenberg proučavali su učinke osam crvenih i bijelih vina, iz Njemačke, Francuske, Italije i Španije, na zubnu caklinu muškaraca i žena u dobi od 40 do 45 godina.

Ispitanicima su 'natopljavali' zube vinom, a nakon 24 sata naučnici su pažljivo, pomoću mikroskopa analizirali promjene na zubima.

Ustanovljeno je da je kod osoba koje su uzimale bijelo vino zubna caklina više oštećena.

"Istraživanjem je potvrđeno da često konzumiranje bijelog vina može dovesti do teške dentalne erozije", kazala je koautorica studije Brita Willershausen.

Ne pomaže ni to ukoliko poslije konzumiranja bijelog vina zube temeljito operete, štaviše čestim četkanjem samo ćete još više oštetiti zubnu caklinu.

No, ukoliko dok ispijate čašicu bijelog vina konzumirate i sir, zasigurno ćete pomoći vašim zubima da ostanu bijeli, neoštećene cakline.

"Sir obiluje kalcijumom i pomaže neutralizaciju utjecaja vina pojačavajući moć sline da zaustavi djelovanje kiseline. Upravo zbog toga se vino već tradicionalno ispija u kombinaciji sa sirom za koji je dokazano da ima jak učinak u spriječavanju dentalne erozije", tvrdi Willershausen.