Ambasada BiH
131

Bh. proizvođači vina predstavili svoje proizvode u Beču

Klix.ba
Ambasada BiH u Republici Austriji organiziralo je 25. aprila prezentaciju bosanskohercegovačkih vina u Beču. Na manifestaciji je sudjelovalo sedam vinara: Anđelić, Tvrdoš, Vukoje, Vinarija Čitluk, Carski vinogradi, Nuić i Tatarević.

Cilj manifestacije je bilo predstavljanje kvalitetnih vina i značajnih vinara iz BiH austrijskom tržištu, a u svrhu marketinga bh. vina na tržištu Austrije, te stvaranja pretpostavki za pokretanje i komercijalizaciju bh. vina u Austriji.

Događaju je prisustvovalo oko 200 predstavnika privrednog, političkog i diplomatskog života Austrije, uključujući i predstavnike bh. zajednice. Prezentacija je organizirana u auli sveučilišta Webster Vienna Private University, zbog čega je ugođaj i uspješnost same prezentacije dodatno dobilo na kvaliteti.

Prezentacija je naišla na vrlo dobar prijem i kritike nazočnih, koji su imali samo riječi hvale za kvalitetu, aromu i izgled ponuđenih vina ali da je za uspješan plasman i komercijalizaciju potrebno samo dodatno ojačati marketinške aktivnosti i pronaći dobre poslovne partnere u kanalu distribucije i prodaje.

Manifestacija predstavljanja vina održana je u okviru aktivnosti promocije bh. proizvoda u Republici Austriji koje Veleposlanstvo BiH u Austriji kontinuirano provodi. U organizaciji manifestacije Veleposlanstvu BiH pomogli su i Predstavništvo Republike Srpske u Beču, tvrtka Wines of Illirya (koja već uvozi BiH vina u Austriju i SAD), te već spomenuti Webster Vienna Private University.