Gastro
5

Bh. proizvođači promovisali vina koja kvalitetom zavređuju mjesto na svjetskom tržištu

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTK BiH) i Grupacija proizvođača vina pri VTK BiH danas su u Sarajevu organizirali "Promociju bh. proizvođača vina".

Za bosanskohercegovačke vinarije, kako je istaknuto, taj događaj predstavlja priliku za promociju proizvoda koji po svom kvalitetu ne zaostaju za poznatim svjetskim brendovima.

Predstavile su se vinarije: Podrumi Andrija, Vinarija Vilinka, Vinarija Čitluk, Vina Zadro, Podrumi Ostojić, Vinarija Rozić, Vinski podrum-Anđelić, Keža, Vinarija Dračevo, Vinogradi Nujić, Jungić, Podrum Brkić, Podrumi Grga Vasilj, Vinarija Stolac, Podrumi Manastira Tvrdoš, Vukoje, Obiteljski podrum Marijanović, Podrum Sivrić i Vinarija Buntić.

U ovoj perspektivnoj gospodarskoj grani, po riječima predsjednika Grupacije proizvođača vina Miroslava Ćorića, trendovi su veoma dobri i bh. vino se više konzumira nego prije.

"Trenutno je kod nas 3.500 hektara zasađene vinove loze, a imamo prostora za 10.000 hektara. Sa malo poticaja države i razumijevanja mogli bismo biti još uspješniji i uposliti više ljudi. Imamo dovoljno sunca, kamena, zemlje i dovoljno ljudi koji žele raditi i ljubavi za vinovu lozu i vino", kazao je Ćorić za Agenciju FENA.

Hercegovačka vina kvalitetom zadovoljavaju standarde EU, a vinari traže povećanje izvoznih kvota sa sadašnjih 1.600.000 litara na 4.300.000 litara. Najveći izvoz, kako je dodao Ćorić, ostvaruju na tržištima Hrvatske, Njemačke, Švicarske, Belgije, Srbije, Crne Gore, a određene količine se izvoze i u Japan, skandinavske zemlje i SAD.

Iz VTK BiH ističu kako i ovaj put nastoje da bh. privrednicima omoguće kvalitetnu promociju njihovih proizvoda za koje smatraju da svojim kvalitetom zavređuju posebno mjesto na svjetskom tržištu.