{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Austrijanci veće pivopije od Nijemaca

F
24.2.2009. u 10:35
0
0
Austrijanci veće pivopije od Nijemaca
0
Austrijanci veće pivopije od Nijemaca
Austrijanci su prošle godine pretekli Nijemce po potrošnji piva po stanovniku i zauzeli "njihovo" drugo mjesto, iza Čeha, koji su tradicionalno najveće svjetske pivopije.
Svaki stanovnik alpske republike popio je lani u prosjeku 109,3 litara piva, ukupno oko 8,6 miliona hektolitara, što je, prema podacima austrijskog saveza pivara, za dva posto više nego 2007. godine.

Istina je, ipak, da je za najmanje polovinu zabilježenog rasta potrošnje, zaslužno prošlogodišnje evropsko prvenstvo u fudbalu, čiji je domaćin bila Austrija, zajedno sa Švicarskom, podsjeća agencija APA.

Ostale zemlje poznate po velikoj potrošnji piva, kao što su Njemačka, Holandija, Belgija ili Poljska, zabilježile su pad potrošnje u 2008. godini. Naprimjer, Nijemci su lani popili "samo" 108 litara po stanovniku.

Bez obzira na prošlogodišnji uzlet, austrijski proizvođači piva, situaciju za ovu godinu ne vide previše ružičasto.

"Porast cijena sirovina i visoki porez na pivo, vrše pritisak na povećanje cijene", požalio se predsjednik saveza pivara Markus Liebl.

Nedavno uvedena zabrana pušenja u nekim restoranima također nije olakšala život pivarima. Trenutno se 60 posto ukupne ponude piva u Austriji proda u prodavnicama, a 40 posto u ugostiteljskim objektima.

"Bilo bi žalosno kada bi se zbog zabrane pušenja pivo pilo samo kod kuće, a ne i u kafani sa stalnim društvom", rekao je Liebl.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: