Savršeno zdrav
115

Australac godinu dana jeo samo krompir i smršavio 50 kg

Klix.ba
Australac Andrew Flinders Taylor je uspio smršaviti 50 kg za godinu dana tako što je jeo samo krompir.

Mnogi su bili skeptični kada je Taylor prošle godine započeo projekt Spud Fit, koji je značio da će konzumirati samo krompir punih godinu dana.

"Želio sam promijeniti svoj stav o hrani tako da ona ne kontroliše moj život. Hrana je poput goriva. Posljednjih nekoliko godina nisam bio ni blizu dobre forme niti sam bio aktivan onoliko koliko želim biti. Trenutno sam najteži dosasd, imam 151,7 kg i nisam sretan zbog toga", izjavio je Taylor prije godinu dana.

Također je rekao da će jesti tri kilograma krompira dnevno kako bi unio potrebnu količinu željeza i vitamina, a pri pripremanju hrane nije koristio ulje. Čak 99 posto kalorija je dobijao iz krompira, dok je mali dio unosio začinima i sosevima niske masnoće.

Nakon što je objavio svoj plan, nutricionisti su bili veoma zabrinuti.

"Jedenjem samo krompira vjerovatno neće moći dobiti potrebne vitamine i minerale koji su mu potrebni. Nestat će mu željeza, osjećat će se umorno, a nedostatak kalcija će narušiti zdravlje njegovih kostiju. Utjecaja će biti i na njegov društveni život zbog strogo ograničene ishrane. Moglo bi doći do poremećaja ishrane, tako da ne preporučujemo ovo što radi", izjavila je nutricionistica Chloe Miles.

Međutim, nakon godinu dana, Taylor je uspio u svom naumu. Smršavio je 50 kg jedući samo krompir, a svakodnevno je vozio bicikl. Redovno je išao na preglede, a njegovo zdravlje je savršeno. Vlakna je unosio jedući koru krompira, a pio je i sojino mlijeko obogaćeno kalcijem.

"Zdravlje mi je sve bolje, imao sam holesterol, ali je on sada nizak. Krvni pritisak je opao, kao i nivo šećera u krvi. Svaki put kad obavim nalaze, oni su sve bolji. Krompir je poboljšao moj život toliko da nisam mogao ni zamisliti", kazao je Taylor.

Međutim, prije nego se osoba odluči na ovakvu ishranu, treba imati u vidu da je svaki organizam različit te da nema garancije da će svaka osoba postići iste rezultate.