Druga strana "superhrane"
0

Antioksidansi mogu stvoriti neravnotežu u organizmu

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Godinama su naučnici i nutricionisti hvalili hranu bogatu antioksidansima zbog toga što usporavaju proces starenja ljudskog tijela. Slatki krompir, brokule, borovnice i druge namirnice proglasili su superhranom, rekao je za Daily Mail prof. Steven Copp.

Međutim, novo istraživanje s Univerziteta Kansas State u SAD-u pokazuje da nije poželjno pretjerivati sa superhranom. Delikatna ravnoteža nutritijenata u našem organizmu može biti znatno ugrožena ako se pretrpamo antioksidansima.

Nutricionisti su toliko puta ponovili kako antioksidansi produžuju čovjekov život, sprječavaju srčana i kancerogena oboljenja, te poboljšavaju seksualni život.

U novoj studiji se ne osporavaju pozitivni učinci ove hrane, ali naučnici upozoravaju da potreba za velikom količinom antioksidansa može da znači da nam u organizmu nedostaje prooksidansa.

Prooksidansi za razliku od antioksidansa, ubrzavaju proces starenja ljudskog organizma. Ukoliko u tijelu ima previše antioksidansa narušava se ravnoteža, što može kod starijih ljudi rezultirati oslabljenim disanjem. Takvi ljudi zbog nepravilnosti u disanju ne mogu posvetiti pažnju tjelovježbi.

Naučnici iz Kanzasa testirali su na životinjama različite doze antioksidansa. Mišićne funkcije kod onih životinja koje su ih imale previše bile su znatno oslabljene.

"Mnogi ljudi ne shvataju da je ravnoteža između antioksidansa i prooksidansa delikatna. Ne može se nekome dati velika količina tih tvari i očekivati da rezultati budu odlični. To samo može povećati problem", rekao je profesor Copp.