Gastro
197

Američki portal o čarima bosanske hrane: Ćevapi za liječenje mamurluka i pita za vegetarijance

Piše: M. N.
Sarajevski ćevapi (Foto: Klix.ba)
Sarajevski ćevapi (Foto: Klix.ba)
Američki portal Ozy.com napisao je tekst o hrani u BiH, naglasivši kako je veoma ukusna i kako se bosanska kuhinja razlikuje od svih ostalih u Evropi.

"Balkanci prave jela kao niko drugi. Dok je unikatni utjecaj različitih kultura možda uzrokovao haos u političkoj historiji zemlje, napravio je izuzetno ukusnu kuhinju", navodi ovaj portal.

Turistima koji dođu u posjetu našoj zemlji i igrom slučaja se zapiju u nekom od naših ugostiteljskih objekata savjetuju da mamurluk liječe ni manje ni više nego ćevapima.

"Male goveđe kobasice servirane sa somunima, lukom i žutim kremastim lokalnim sirom zvani kajmak. Ćevape ćete pronaći na svakom ćošku, ali trudite se da idete tamo gdje idu lokalno stanovništvo. Miris mesa koje se polako prži na peći na drva naprosto mami. Savjet: Ne tražite kafu ili čaj. Ćevapčići se jedu uz jogurt", piše portal.

Bosansku kuhinju preporučuju i vegetarijancima navodeći kako imamo nekoliko vrsta pita bez mesa koje su ukusne.

"Nijedan bosanski obrok nije kompletan bez nečeg slatkog. Tu su ukusne tufahije - poširane jabuke filovane kremom i orasima, čokoladne bombice prekrivene čokoladnim sosom ili preukusna baklava", kaže se u tekstu.

Ističu kako su porcije obilne i da će konzumentima sigurno pasti pritisak nakon obroka, za što također imaju rješenje, a to je bosanska kafa.

"Tri stoljeća ljudi ovdje piju kafu i izuzetno su ponosni na svoje male keramičke šoljice. Kafa izgleda, miriše i ukusa je poput turske kafe, ali nemojte im to govoriti", rekao je američki turista Ryad Mithad koji je boravio u Sarajevu u septembru i kušao svu našu hranu i delicije.