Korisni sastojci
17

Ovi sastojci mogu biti korisni za pripremu tijesta: Pogodna su zamjena za kvasac

Piše: D. V.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ukoliko nemate kvasac prilikom pripreme tijesta, nekoliko jednostavnih sastojaka i dodataka mogu biti od koristi.

Naime, umjesto da čekate sad vremena da tijesto naraste na sobnoj temperaturi, korisno je da zagrijete vodu do ključanja i sipate je u vatrostalnu posudu.

Tu posudu potrebno je staviti na dno isključene rerne. Iznad nje na rešetku stavite posudu sa tijestom, prethodno prekrivenu folijom.

Para I toplota će stvoriti idealne uslove, pa će tijesto narasti za 5-6 minuta. U tom procesu bitno je rerna bude isključena, jer je dovoljna samo toplota od pare.

Također, u situacijama kada nemate kvasac, možete koristiti prašak za pecivo kao zamjenu. On neće dati isti ukus kao kvasac, ali će pomoći tijestu da se podigne i bude mekano.

Korisno je da budete pažljivi s količinom, jer previše praška može da izazove da tijesto prebrzo naraste i popuca prilikom pečenja. Pretežno je dovoljna jedna kašika na 500 g brašna.

Ne preporučuje se da odmah stavljate tijesnu u rernu, već je potrebno da odstoji 10-15 minuta na toplom da se sastojci aktiviraju i tijesto opusti, pa će rezultat biti još bolji.