Čaša zdravlja
6

Moć zelenih sokova na putu do zdravlja

Piše: Maja Pilav
Zašto da volimo zeleno? Zbog sunca i hlorofila! Hlorofil pomaže da biljke fotosintezom proizvedu ugljikohidrate i kisik - dva neophodna sastojka za život.

Zato, da biste dobili najviše koristi, zelenu hranu konzumirajte sirovu, u salatama ili sokovima. Izaberite između kašastih i cijeđenih zelenih sokova.

Kašasti sokovi su miksani u blenderu, a baza može biti voda, biljno mlijeko, cijeđeni sok naranče ili jabuke. Dobro je imati što jači blender da bi se vlakna iz voća i povrća razbila u što sitnije komadiće i lakše prošla kroz probavni sistem. Zeleni kašasti sok je gorak upravo zbog vlakana i zato mu dodajte bananu ili hurme (bez koštica, naravno).

Cijeđeni sok se dobiva u sokovniku, odstranjivanjem vlakana. Najbolje je koristiti postupak hladnog prešanja – takav sok sadrži više vitamina, minerala i enzima, jer je manje zagrijavanje i oksidacija postupkom cijeđenja.

Zeleni sokovi pomažu tijelu da povrati prirodnu ravnotežu:

  • Alkaliziraju tijelo,
  • Daju energiju,
  • Čiste od toksina i teških metala,
  • Smanjuju apetit,
  • Sprečavaju oštećenja DNK,
  • Smanjuju upale,
  • Liječe anemiju.

Sok se pije polako da bi se pomiješao sa slinom jer probava počinje u ustima. U želucu se ne zadržava i već je nakon 15 minuta dostupan stanicama u tijelu. Zato je potrebno da se sokovi piju na tašte. Poslije cijeđenog soka mogli biste dobiti iznenadan osjećaj gladi i ako se ne možete istrenirati da nemate potrebu jesti, onda je za vas, za početak, bolji izbor kašasti sok. Kašasti sok sadrži celulozu iz voća i povrća koja pomaže probavu i daje osjećaj sitosti. Da ne biste osjetili težinu poslije kašastog soka, pijte sporo i manje od 500 ml u jednoj porciji. Ako vam i dalje proizvode nelagodu, ipak se okrenite cijeđenim sokovima.

Nekoliko savjeta za pripremu zelenih sokova:

  • Neka bude porodična aktivnost ili pronađite društvo da biste pružili podršku jedni drugima i ostali dosljedni,
  • Ako ne možete napraviti svaki put svjež sok, nemojte praviti veću količinu no što možete popiti u jednom danu,
  • Eksperimentirajte sa kombinacijama okusa, ali nemojte stavljati previše različitih artikala u jedan sok,
  • Voće i povrće ogulite ako nisu iz organskog uzgoja, citruse uvijek ogulite, a sve režite na manje komadiće da olakšate posao blenderu ili sokovniku,
  • Najbolji dodatak sokovima je bobičasto voće zbog velike količine antioksidansa,
  • Dodajte avokado da smoothie bude kremast, bananu da bude slađi i kremastiji, a jabuku i limun u cijeđeni sok da manje osjetite klorofil,
  • Dodajte kašikicu superpraha poput alfa alfa, ječmene ili pšenične trave, moringe ili koprive za povećanu dozu hlorofila u soku.

Kako da napravite zeleni sok koji će djeca obožavati? Uključite ih u pripremu! Neka vas prate u kupovini, tražite da vam pomognu izabrati te oprati voće i povrće. Pokažite im pripremu i zajedno pijte sok.

Jednostavan zeleni kašasti sok:

  • 1 čaša ml biljnog mlijeka
  • 1 čaša listova svježeg špinata ili blitve
  • 1-2 kivija
  • 1 banana
  • po želji dodajte kašiku chia sjemenki, lana ili oljuštenih sjemenki konoplje

Jednostavan zeleni cijeđeni sok:

  • 1 zelena jabuka
  • 3 stabljike celera listaša
  • komad ananasa
  • po želji, malo korijena đumbira

Na Bistro Zdravo Instagram i Facebook stranici možete pratiti novosti ili pronaći jednostavne recepte na Youtube kanalu kako biste zdravu hranu lako napravili sami.

Povežite se putem maila [email protected] ili telefona 060 3 48 28 38.

Facebook