Zlostavljanje i zanemarivanje sve češći uzrok smrti novorođenčadi u SAD-u

Zlostavljanje i zanemarivanje sve češći uzrok smrti novorođenčadi u SAD-u
0
M. A.
12.9.2019. u 08:45
2
komentara
0

dijeljenja
Zlostavljanje i zanemarivanje sve češći uzrok smrti novorođenčadi u SAD-u Ilustracija: Shutterstock
Kada se desi da zdravo novorođenče naglo premine, treba sve detaljno istražiti da bi se utvrdilo je li zlostavljanje ili zanemarivanje uzrok, piše Health24.
U 2019. godini kod dojenčadi mlađe od jedne godine jedan od glavnih uzroka smrti u grupi od 1.750 slučajeva ispostavilo se zlostavljanje djece. Međutim, Nacionalni sistem podataka o zlostavljanju i zanemarivanju djece u SAD-u kaže da su mnogi smrtni slučajevi usljed zlostavljanja djece ostali neprijavljeni i procjenjuje se da je stvarni broj ovih slučajeva tri puta veći.

"Važno je da ispravno identificiramo smrt koja je nastupila usljed zlostavljanja ili zanemarivanja, jer kada se propuste ovi slučajevi, druga djeca ostaju u riziku", izjavio je koautor izvještaja Erich Batra.

On je dodao da bi tim za reviziju sastavljen od profesionalaca iz različitih srodnih područja, uključujući medicinsku struku, socijalne radnike i policiju, trebao pregledati sve podatke i strategije prevencije u svakom od slučajeva.

"Kada beba umre od nepoznatog uzroka, mora postojati temeljita istraga koja uključuje sveobuhvatan pregled medicinske anamneze, uviđaj i obdukciju s odgovarajućim testiranjem", rekao je vodeći autor izvještaja Vincent Palusci.

Potpuna procjena iznenadne, neočekivane smrti zdravog novorođenčeta trebala bi uključivati pažljivo uzimanje anamneze hitnim postupkom i to od medicinskog radnika ili mrtvozornika, razgovor s porodicom i članovima domaćinstva od policije, istražitelja, tužitelja i službe zaštite djece, a također bi se i obdukcija trebala izvršiti 24 sata nakon smrti.

AAP je također pozvao na potpuno finansirane sisteme ispitivanja i pregleda smrti djece i na finansiranje istraživanja uzroka, identifikacije i sprečavanja iznenadne smrti dojenčadi.

Izvještaj je objavljen online u časopisu Pediatrics.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...