{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svečanost povodom Evropske godine dijaloga među kulturama

F
12.9.2008. u 14:20
0
2
Svečanost povodom Evropske godine dijaloga među kulturama
0
Svečanost povodom Evropske godine dijaloga među kulturama
Evropski festival dijaloga među kulturama održava se u Bruxellesu 12. i 13. septembra, a tokom dva dana održat će se brojni koncerti, izložbe, projekcije filmova i rasprave, saopšteno je iz Bruxellesa.
Evropska godina dijaloga među kulturama, 2008., prilika je otkriti druge, poboljšati međusobno razumijevanje, osmisliti bolje načine suživota i aktivno učestvovatii u izgradnji evropskog društva otvorenog svijetu, kaže se u saopštenju.

Evropski povjerenik za obrazovanje, osposobljavanje, kulturu i mlade Jan Figel primit će ambasadore Evropske godine dijaloga među kulturama - umjetnike i predstavnike medija koji su na zahtjev Evropske komisije pristali biti ambasadori ove Evropske godine, te raširiti poruke kroz čitavu Evropu i izvan nje.

Svečanost počinje u petak, a subota će biti u znaku dijaloga kada će se održati razni ateljei, okrugli stolovi, rasprave i aktivnosti za djecu. Glavna tačka tog dana bit će koncert Istok - Zapad koji će okupiti muzičare sa svih strana svijeta.

Isto tako, održat će se i projekcije filmova u izboru Belgijske kraljevske kinoteke čija je tema dijalog među kulturama, prenijala je Hina.

Evropska komisija daje potporu raznim projektima evropske širine koji doprinose promociji dijaloga među kulturama, a u zemljama članicama sarađuje s brojnim organizacijama civilnog društva koje su odlučile učestvovati sa svojim projektima u Evropskoj godini, dodaje se u saopštenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: