{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropski dan jevrejske kulture obilježiće izložba Alfreda Pala

F
2.9.2008. u 18:05
0
2
Evropski dan jevrejske kulture obilježiće izložba Alfreda Pala
0
Evropski dan jevrejske kulture obilježiće izložba Alfreda Pala
Jevrejska zajednica BiH i Jevrejsko kulturno-prosvjetno i humanitarno društvo "La Benevolencija" obilježit će 7. septembra, u Sarajevu, "Evropski dan jevrejske kulture 2008".
Tim će povodom, istog dana, u Galeriji "Novi hram" biti otvorena izložba Alfreda Pala "Iskopišta i gorući grmovi", saopćeno je iz Jevrejske zajednice BiH.

Alfred Pal rođen je u Beču 1920. godine, osnovnu školu završio je u Krakovu, gimnaziju u Vukovaru 1940. Po izbijanju rata i njemačke okupacije u aprilu 1942. skriva se na selo, a nakon toga s krivotvorenom propusnicom prelazi u talijansku okupacionu zonu, da bi u novembru iste godine bio uhapšen i deportovan u logor u Kraljevici, a zatim u logor na Rabu. Nakon kapitulacije, postaje borac Rapskog židovskog bataljona i sudjeluje kao partizan u borbama za oslobođenje.

Kao karikaturist u septembru 1944. postaje član ratne, a kasnije i mirnodopske redakcije "Vjesnika", gdje ostaje do 1949. godine kada je kao, tobože, "politički nepodoban" zatočen na Golom otoku gdje uz kraći prekid (1950. godine), ostaje do 1954. godine.

Prvu sliku Stražarska kula naslikao je na svoj 40. rođendan, 1960. godine. Od onda su nastali i ciklusi Stratišta (1961.), Letjelice, kažnjenici i dudovi (1969.), Logoraši, beštije i po koje stablo (1982.), Holokaust, pedeset godina poslije (1989.) i Gorući grm (2004.).

Izlagao je na 15 samostalnih izložbi (Zagreb, Rijeka, Vukovar, Dubrovnik)

Godine 1974. primio je Nazorovu godišnju nagradu za grafiku. Živi u Zagrebu.

U okviru manifestacije u Galeriji "Novi hram" Ornela Đukić i Katarina Kikić izvešće kratki opus sefardskih balada.

Evropski dan jevrejske kulture započinje svoje postojanje 1996. godine u Alzasu (Francuska) kao vrlo uspješna lokalna manifestacija. Do 1999. ova se priredba proširila na cijelu Francusku, zatim Njemačku, Švajcarsku, Italiju i Španiju, da bi 2000. s pridruživanjem novih 11 evropskih zemalja, među kojima je i BiH, i zvanično postala evropska manifestacija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: