Od 6. do 10. septembra
15

Predstavljen glavni program 11.OFF-a Sarajevo: U utrci za Zlatni prsten Vuka 18 filmova iz 12 zemalja

E. Sk.
Scena iz filma "Loss"
Scena iz filma "Loss"
Glavni takmičarski program Omladinskog Film Festivala Sarajevo (OFF) koji će biti održan od 6. do 10. septembra, nosi naziv "Wolf Competition" i donosi 18 filmskih naslova iz 12 zemalja svijeta.
Ovogodišnji glavni takmičarski program Omladinskog Film Festivala Sarajevo iako

donosi manje filmova nego inače bit će značajan po broju svjetskih premijera te po broju zemalja učesnica.

Od 950 prijavljenih filmova, koliko je pristiglo za ovu selekciju, iz 42 zemlje svijeta, selektori OFF-a odlučili su se za 18, među kojima dominiraju francuski filmovi. Takmičarsku selekciju "Wolf Competition" otvorit će ukrajinski film "Porodični sat" koji tematizira problem mladića koji zbog nedovoljno pažnje svojih roditelja upadaju u psihološku krizu.

U subotu, 7. septembra će biti prikazan i film "Pollux" koji tematizira sličan problem fokusirajući se na grupu dječaka u malom francuskom gradiću i posljedice u koje upadaju zbog svojih roditelja koji nemaju kontrole nad njima. Filmovi "Dinner", "Disseminare", "The Mall" i "Litle white Dude" također će pričati o poteškoćama tinejdžera o uklapanju u sredinu u kojoj se nalaze te će se baviti njihovim psihološkim stanjima i pokušajima da pronađu rješenje i vlastiti mir.

Treći dan Festivala obilježit će filmovi raznolikih tema, među kojima je i film "Mi smo videli leto" koji najbolje tematizira stanje u društvu i urušavanja sistema, kroz mladu djevojku koja napušta Srbiju, tražeći bolje sutra. Pored ovog filma na rasporedu će biti i projekcije "Somewhere were we are", "Patient 1642", "Departures" i "Puzzle". Film koji se ističe u cijeloj selekciji je film "Patient 1642" talijanskog reditelja Tommasa Franginija koji je i prethodnih godina na OFF-u predstavljao filmove koji su smješteni u daleku prošlost i prožeti su dubokom fikcijom koja metaforički oslikava današnjicu.

Četvrti dan Festivala u trećem slotu ove selekcije nalaze se jedni od najdramatičnijih filmova koji obrađuju tematike suočavanja sa tragedijama i bliskom prošloću. U ovom slotu, između ostalog, predstavit će se filmovi "Pardon", "Silence", "The Washing"... Film koji će se sigurno istaći u ovoj selekciji je film "Masks" koji će tematiku ljubavi jedne sestre prema bratu predstaviti na veoma zanimljiv način.

Posljednji slot ove selekcije će prikazati i jedini bh. film u "Wolf Competition selekciji", Seada Šabotića "Ours". Jedini film u "Wolf Competition" koji se može označiti kao komedija se također prikazuje pretposljednjeg dana festivala i nosi ime "Anniversary".

Filmove u "Wolf Competition" selekciji će ocjenjivati tročlani žiri sastavljen od distributera Denisa Samardžića, producentice Milene Debeljković te rediteljice Bojane Radulović.