Ljubav i novac
4

Kako s partnerom razgovarati o finansijama, a da to ne utječe na vašu vezu

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Vi i vaša partnerica sigurno dijelite sve one romantične trenutke vezane za ljubav, porodicu i intimu. No osim svih ovih divnih stvari, morate dijeliti i ne baš romantične stvari, uključujući dugove, budžet i finansijske izazove.

Upravljanje novcem i vezom je pravi izazov, piše stručna savjetnica Susannah Snider za US News. Iako nije baš "seksi" razgovarati o kreditima i dugovanjima, razgovor o finansijama može biti presudan za održavanje zdrave i dugotrajne veze.

Donosimo vam nekoliko savjeta kako da razgovarate s partnerom o finansijama.

Upoznajte novčane navike vašeg partnera. Prvi put kada izađete na sastanak počnite suptilno pamtiti navike vašeg partnera. Dosta toga možete otkriti u načinu na koji vaš partner govori o svom odgoju ili ciljevima. Kada odnos postane ozbiljniji, možda trebate saznati detaljnije informacije o finansijskom stanju vašeg partnera, uključujući dugove, štednju, planove za penziju, finansijske ciljeve i kamate kredita.

Veoma je važno da znate koji su to neizmireni dugovi vašeg partnera.

Razgovarajte o dugoročnim ciljevima. Da li vaš partner želi putovati svijetom? Ranije otići u penziju? Seliti u inozemstvo? Promijeniti profesiju? Razgovor o ovim planovima može biti zabavan, usmjeren naprijed, a može otkriti i koji su to novčani problemi u stvarnom svijetu, uključujući i neke korake potrebne za promjenu vaše finansijske putanje.

Naime, možete utvrditi imate li različite dugoročne finansijske ciljeve. Ako razlike nisu nepomirljive, smislite kako ćete ih riješiti kako bi vaš odnos s partnerom funkcionirao bez problema.

Ako se i dalje borite zbog prblema s novcem, možda bi najbolje bilo da pronađete "finansijskog suca", poput finansijskog savjetnika. Ova osoba može izvagati argumente i pomoći vam da pripremite rješenja za svoje probleme.

Osim toga, možete otvoriti zajednički račun za štednju, a kada se vjenčate možete spojiti i bankovne račune za zajedničke troškove domaćinstva. Ulažite, štedite i trošite zajedno, a ne jedno protiv drugog.

Izbjegavajte zamke prilikom rukovanja novcem. Ukoliko vas nervira način na koji vaš partner rukuje novcem, redovno razgovarajte o potrošenom novcu.