Napadao, pa uradio isto
24

Crnadak: Dodikovo pismo Thaciju je pokazalo svu njegovu dvoličnost

D. Be.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak prokomentarisao je danas poziv za posjetu BiH odnosno pismo koje je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio kosovskom lideru Hashimu Thaciju uoči samita Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP),
"Sva prašina koja se podigla pokazala je koliko su bili pokvareni i prizemni napadi Milorada Dodika prošle godine na tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i na mene. Ti napadi su se dogodili prošle godine zbog identične stvari koju je sada uradio Milorad Dodik", rekao je Crnadak.

Ministar vanjskih poslova BiH smatra da je javnost sada stekla sliku o čemu se radi.

"Nas čeka taj događaj, a dvije važne funkcije za međunarodnu politiku BiH obavljaju ljudi iz RS-a i obaveza mene i Dodika jeste da budemo dobri domaćini tokom okupljanja ministara i predsjednika zemalja Jugostične Evrope", dodao je on.

On je podsjetio da je 2014. godine prihvaćeno da Kosovo učestvuje na navedenom samitu sa fusnuotom odnosno da nije priznato kao nezavisna država od strane svih članica SEECP-a.

"Tada su to prihvatili Nikola Špirić i Nebojša Radmanović, oni su dali saglasnost. Da nije bilo onako bezobzirnih, da ne kažem luđačkih napada, na nas koji smo isto radili prošle godine, ovo pismo ne bi izazvalo pometnju. Ali je izazvalo da se pokaže sva dvoličnost", zaključio je Crnadak.

Podsjetimo, portal Klix.ba je prvi objavio informaciju da je Dodik poslao poziv Hashimu Thaciju. Iako su iz Dodikovog kabineta pokušali obavijestiti javnost da Dodik nije potpisnik pisma, naš portal je demantovao te navode, ekskluzivno objavivši pismo sa potpisom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je kazao kako je "oduševljen što ima čast pozvati kosovskog predsjednika Thacija u posjetu BiH".

Dodik je prošle godine "osuo paljbu" po ministru vanjskih poslova BiH Igoru Crnadku koji je u Banju Luku pozvao šefa kosovske diplomatije Behgjeta Pacollija koji je na kraju otkazao dolazak na ministarski sastanak. Dodikovih kritika i optužbi za "izdaju interesa srpskog naroda" zbog poziva Pacollija u BiH nije ostao pošteđen ni bivši član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić.