ICTY presudio nakon žalbe
0

Dragomir Milošević nije odgovoran za Markale

Sarajevo-x.com
Žalbeno vijeće Haaškog tribunala smanjilo kaznu Dragomiru Miloševiću za zločine počinjene nad civilnim stanovništvom Sarajeva sa 33 na 29 godina zatvora, te ga oslobodilo odgovornosti za masakr na Markalama u augustu 1995. godine.

Dragomir Milošević, bivši komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), pravomoćno je osuđen na 29 godina zatvora zbog terorisanja i ubistva civila tokom opsade Sarajeva u toku 1994. i 1995. godine, javlja BIRN Justice Report.

„Žalbeno vijeće Dragomira Miloševića oslobađa odgovornosti za planiranje i izdavanje naredbi za masakr na Markalama 29. augusta 1995. godine, kao i granatiranje zgrade 'Bitas' 22. augusta iste godine jer je u tom periodu bio na liječenju u Beogradu, dok je na terenu naredbe izdavao Čedomir Slavoje, njegov zamjenik“, kazao je sudija Fausto Pocar.

Milošević je oslobođen odgovornosti i za granatiranje pijace na Baščaršiji 22. decembra 1994. godine jer „nije bez razumne sumnje“ utvrđeno sa kojih položaja su granate ispaljene.

U decembru 2007. godine Miloševića je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) nepravomoćno osudio na 33 godine jer je vodio kampanju snajperskog djelovanja i granatiranja Sarajeva što je imalo za cilj širenje terora među civilnim stanovništvom.

Milošević je naslijedio Stanislava Galića na mjestu komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS u augustu 1994 godine i na toj poziciji ostaje sve do novembra 1995. godine.

U masakru na pijaci Markale 29. augusta 1995. godine ubijeno je 37 osoba i oko 90 ranjeno. U decembru 1994. godine na pijaci na Baščariji su život su izgubila dva civila, dok ih je sedam ili osam ranjeno, dok je prilikom granatiranje zgrade „Bitas“ jedna osoba u neposrednoj blizini smrtno stradala i jedna ranjena.

Žalbeno vijeće je Miloševića oslobodilo odgovornosti za planiranje i izdavanje naredbi za snajperske incidente, ali je „bez razumne sumnje“ utvrdilo njegovu komandnu odgovornost jer nije spriječio i kaznio počinioce tih zločina.

Vijeće je odbilo žalbu Miloševića da su Vojničko Polje, Ali-pašino Polje, Dobrinja, Sedrenik, Hrasnica i Marijin Dvor bili vojne zone, te utvrdilo da se radilo o civilnom području i da su meta snajperskog djelovanja i granatiranja tokom opsade Sarajeva bili civili.

Za djela nasilja čiji je prevashodni cilj bilo širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva, kao i za ubistva i nehuman djela pred MKSJ na doživontni zatvor osuđen je Stanislav Galić, bivši komandant Sarajevsko -romanijskog korpusa VRS.

Galić je pravomoćno osuđen za kampanju granatiranja i snajperskog djelovanja Sarajeva što je za posljedicu imalo veliki broj ranjenih i poginuglih građana, uključujući i djece.

Pred MKSJ za zločine počinjene u Sarajevu bio je optužen i Slobodan Milošević, bivši predsjednik Republike Srbije, ali je u umro tokom suđenja u martu 2006. godine nakon čega je proces obustavljen.

Biljana Plavišić, bivša predsjednika Repubilke Srpske, priznala je krivicu za učešće, između ostalog, u zločinima u Sarajevu pred MKSJ nakon čega je osuđena na 11 godina zatvora. Krajem oktobra 2009. godine prijevremeno je puštena na slobodu sa izdržavanje zatvorske kazne u Norveškoj.

Za zločine počinjene tokom opsade Sarajeva sudit će se i Radovanu Karadžiću, koji je u pritvoru, te Ratko Mladiću, koji je još uvijek u bjegu.