{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VTKBiH promovira oglašavanje na Facebooku i Googleu, kompanijama koje ne plaćaju porez BiH

Piše: I. Č./Klix.ba
8.2.2018. u 09:06
176
68
VTKBiH promovira oglašavanje na Facebooku i Googleu, kompanijama koje ne plaćaju porez BiH
176
Vanjskotrgovinska komora BiH, institucija koja bi trebala zastupati i promovisati privredne interese u zemlji, ove sedmice organizirala je radionice promovirajući oglašavanje na Googleu i Facebooku, kompanijama koje ne plaćaju nikakve poreze niti su registrovane u Bosni i Hercegovini.
Vanjskotrgovinska komora BiH već treću godinu zaredom organizira seminare o temi Facebook i Google marketinga. Radionice u okviru teme "Digitalni marketing u biznisu" organiziraju se ove godine u saradnji s firmom Lilium Digital Communication.

Radionica "Google marketing" održana je već 5. februara, a radionica "Facebook marketing" održava se danas, četvrtak 8. februara, u prostorijama Vanjskotrgovinske komore BiH u Sarajevu. Učesnici radionica trebaju izdvojiti 100 ili 180 KM (za obje radionice) kako bi ih VTK naučila kako da svoj novac potroše na Googleu i Facebooku.

Google i Facebook nemaju registrovane firme u BiH i ne plaćaju nikakav porezGoogle i Facebook nemaju registrovane firme u Bosni i Hercegovini, a samim tim za prodaju oglasnog prostora na području BiH ne plaćaju nikakav porez našoj državi. Prema određenim procjenama Bosna i Hercegovina je dosad na taj način oštećena za više miliona konvertibilnih maraka. Druge države, koje su svjesne ovog problema, kroz razne nagodbe naplatile su ovim kompanijama milionske iznose jer svoju djelatnost obavljaju u jednoj državi, a poreze plaćaju drugoj. Tako je samo Google morao platiti Britancima 186 miliona dolara poreza 2016. godine.

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH, koja bi trebala promovirati domaće kompanije, nam je rečeno da su upoznati o činjenici da su Google i Facebook firme registrovane u Irskoj, gdje plaćaju poreze i posluju na prostoru cijele Evropske unije i van nje, ali ih to nije omelo da organizuju seminar domaćim firmama kako bi ih potaknuli da svoj novac za oglašavanje usmjere u ove strane kompanije bez predstavništva u BiH.

"Svaka država zadržava pravo da određuje poreze, akcize, kazne i sve druge redovne prihode te države. Smatramo da svi u BiH koji se bave prometom usluga i proizvodnjom dobara trebaju i moraju plaćati zakonom predviđene poreze i druge obaveze", istakla je Šejla Delić iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Međutim, Delić cijelu situaciju vidi tako da Vanjskotrgovinska komora BiH ne promovira nikakvo oglašavanje, kako na Facebooku i Googleu, tako ni na drugim kanalima za oglašavanje. Ona tvrdi da se radi samo o edukaciji.

"Jedan od načina podrške našim preduzećima je upravo u organiziranju raznih vrsta i formi edukacije. Edukacije se organiziraju u skladu s interesima naših članica. Naše kompanije educiramo u vezi s različitim temama, uključujući i temu oglašavanja", odgovorili su iz Vanjskotrgovinske komore BiH za Klix.ba.

Iz VTK tvrde da njihove edukacije obuhvataju različite kanale i alate, ali da su Google i Facebook vodeće kompanije u ovoj oblasti pa su i njihove članice iskazale interes upravo za tu vrstu edukativnog pristupa.

"Ni drugi savremeni pristupi nisu izostali. Pored Googlea i Facebooka korisnici su imali i imaju priliku čuti o content marketingu, PR-u, newsletter kampanjama (Mailchimp), kao i različitim drugim platformama", rekli su nam u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Facebook i Google nisu jedini "digitalni marketing"Mario Grgurević, direktor jedne od najvećih bh. agencija za zakup medijskog oglašavanja Reach, kazao je kako je iznenađen što je Vanjskotrgovinska komora BiH pod pojmom "digitalnog marketinga" selektivno odlučila promovirati oglašavanje isključivo na Facebooku i Googleu, isključivši sve druge internet medije i servise.

"Bilo bi logičnije, ako su već željeli promovirati digitalni marketing, da su barem promovirali cijelu industriju digitalnog oglašavanja - internet portale i servise te Google i Facebook zajedno", kazao je Grgurević za Klix.ba.

Grgurević tvrdi da oglašavanje na Googleu nije neefikasno, naprotiv, rezultati govore u prilog činjenici da aktivacija kroz sve kanale, u zavisnosti od ciljne grupe, daje najbolje rezultate, ali smatra da ozbiljna online kampanja zahtijeva kvalitetan "media mix", što pored društvenih mreža, uključuje i lokalne internet medije i servise.

"Poznato je da su za doseg ciljne skupine neophodni premium oglasi na najposjećenijim internet medijima, te da su Google i Facebook izvršna podrška online kampanjama. Nadam se da će VTK uvidjeti svoju grešku i sljedeće godine, ukoliko i bude održavala ovakve seminare, obuhvatiti kompletan segment digitalnog oglašavanja budući da je edukacija na lokalnom nivou neophodna", kategoričan je Grgurević.

Potpredsjednik VTK Bruno Bojić smatra da komora ne treba podržavati kompanije koje ne plaćaju porez u BiHPotpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić kazao nam je da smatra da Vanjskotrgovinska komora BiH ne bi trebala podržavati kompanije koje ne plaćaju porez u BiH, ali je rekao da ni predstavnici medija nikada nisu iskazali interes da naprave grupaciju pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

"Ja svake godine pozovem medijske kuće iz BiH na jedno zajedničko druženje i predlažem da se oformi grupacija, udruženje ili odbor medijskih kuća pri Vanjskotrgovinskoj komori, kako bismo na takav način rješavali svu problematiku koja koči poslovanje tih preduzeća. Ovo je dobar poziv da napravimo tu grupaciju i da predstavimo zajedničke interese pa naposljetku dovedemo i do realizacije", kazao je Bojić za Klix.ba.

VTK BiH treba da razvija i pomaže domaće proizvođačeGlavni i odgovorni urednik magazina Start BiH i predsjednik Upravnog odbora Vijeća za štampu BiH Dario Novalić smatra da je posao Vanjskotrgovinske komore BiH da, prije svega, razvija i pomaže domaće proizvođače.

"To što već nekoliko godina uzastopno prave kurseve za oglašavanja putem Googlea i Facebooka, kompanija koje ne plaćaju porez i nemaju sjedište u BiH, mislim da je blago rečeno nefer. S druge strane mislim da bi bilo vrlo dobro da Vanjskotrgovinska komora BiH pokuša stupiti u kontakt s medijima u BiH, elektronskim i ostalim, i da možda s njima vide koji je to pravi način da domaći privrednici oglase svoje proizvode u BiH, ali i inozemstvu. Svi naši mediji imaju publiku i u BiH i inozemstvu", kazao je Novalić za Klix.ba.

Prema njegovim riječima, Facebook i Google imaju svoje korisnike i njihove usluge nisu sigurno neefikasne, ali navodi da su to kompanije koje su posvećene prije svega velikim tržištima te koje su dijelom i krive za današnji medijski haos na internetu u vidu lažnih vijesti.

"Nažalost, u godini kada se borimo protiv lažnih vijesti na internetu upravo Google i Facebook su dijelom odgovorni za njihovo postojanje. Kao što je poznato, mediji koji objavljuju vijesti upitne istinosti najčešće putem Facebooka distribuiraju lažne vijesti koje postaju viralne, a finansiraju se samo od Google oglasa koji im omogućavaju opstanak, jer direktnih oglašivača nemaju", kaže Novalić.

Zašto VTK ne promovira usluge oglašavanja koje nude domaće firme?Na pitanje zašto VTK ne promovira oglašavanje na domaćim medijima kazali su nam da se ne bave tom vrstom promocije jer to nije u skladu s misijom VTKBiH.

"Kao institucija se često pojavljujemo i oglašavamo i na domaćim internet medijima. Kada je riječ o edukaciji o temi PR-a i content marketinga, svi prijedlozi su dobrodošli. Ukoliko nam se pojavi neko od domaćih medija, svakako bismo sa zadovoljstvom pozvali kompanije i organizirali ovo predavanje. Interes nam je omogućiti domaćim firmama da izađu na bilo koje tržište u svijetu putem Google i Facebook oglašavanja po što povoljnijim cijenama, a to nije moguće postići isključivim korištenjem domaćih portala. Svakako da je promocija i na domaćem terenu veoma važna", kazala nam je Šejla Delić iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Smatraju, ipak, da na taj način ne promoviraju izvoz novca iz BiH, niti će to ikad promovirati.

"Edukacije koje organiziramo imaju za cilj omogućiti izvozno orjentiranim kompanijama što lakše poslovanje u inozemstvu, a posebno u zemljama Evropske unije i CEFTA-i, gdje naše kompanije nisu u prilici oglašavati se putem domaćih medija. Edukacije koje organiziramo na osnovu iskazanih potreba i interesa naših kompanija povećavaju njihovu konkurentnost, a time se i pozitivno utječe na volumen izvoza, što je u interesu svih građana u BiH, kao i domaćih medija", poručili su iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: