biznis
1

Usvojen program ekonomskih reformi 2016-2018: FBiH očekuje povećanje privrednog rasta

Klix.ba
Zgrada Vlade FBiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zgrada Vlade FBiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Federalna vlada usvojila je Program ekonomskih reformi Federacije Bosne i Hercegovine za period 2016-2018. godina i zadužila Federalno ministarstvo finansija da ga objavi na svojoj web stranici radi javne rasprave (sedam dana), i da ga dostavi Direkciji za ekonomsko planiranje s ciljem pripreme Programa ekonomskih reformi 2016-2018. godina na nivou BiH.

Bosna i Hercegovina je, kao i ostale zemlje, potencijalni i kandidati za pristupanje Evropskoj uniji, u obavezi da sačini Program ekonomskih reformi (ERP 2016-2018) koji sadrži srednjoročni makroekonomski okvir i okvir fiskalne politike, uključujući i fiskalne mjere, te sveobuhvatan program strukturalnih reformi s ciljem poboljšanja rasta i konkurentnosti zemlje.

ERP obuhvata period od 2016. do 2018. godine i izrađen je na temelju "Smjernica za program ekonomskih reformi" Evropske komisije i u kojima su navedeni osnovni principi na kojima se treba bazirati izrada ERP-a, kojeg se trebaju pridržavati sve institucije u BiH. Osim toga smjernice imaju za cilj da usmjere zemlje kako da izrade ERP, a služe i kao garancija da su dostavljene informacije odgovarajuće i uporedive sa ERP programima drugih zemalja.

ERP 2016-2018. godina iz Federacije BiH se sastoji od šest poglavlja: sveukupni okvir i ciljevi politika, makroekonomski okvir, fiskalni okvir i prioriteti strukturalnih reformi, budžetske implikacije strukturnih reformi i institucionalna pitanja uključenosti zainteresiranih strana.

Sva poglavlja ERP, u koordinaciji i konsultaciji s resornim ministarstvima, pripremili su Federalno ministarstvo finansija i ERP koordinator, na način kako je to utvrđeno zahtjevima Evropske komisije odnosno konsultanta OECD i Smjernicama za izradu programa ekonomskih reformi.

Ključni izazov za Bosnu i Hercegovinu, a tako i za Federaciju BiH, je povećanje privrednog rasta, odnosno uklanjanje prepreka koje sprečavaju zemlju da razvije potencijale. Fokus ekonomske politike FBiH je otvaranje novih radnih mjesta i povećanje životnog standarda stanovništva. Za ostvarivanje ovih ciljeva neophodne su, pored makrofiskalnih politika, i sektorske strukturalne reforme.

U ovom programu nisu obuhvaćene sve budžetske implikacije na strani prihoda zbog nepostojanja takve vrste informacija (prihodi po osnovu ekonomskog rasta, konkurentnosti, zapošljavanja itd). Ukupno procijenjeno koštanje reformskih prioriteta utvrđenih ovim programom, po godinama, za 2016. godinu je 298 miliona KM (očekivani troškovi), za 2017. 392 miliona KM i za 2018. godinu 445 miliona KM. Najveći dio troškova predloženih reformskih prioriteta će biti obezbijeđen iz kreditnih sredstava, uz uvažavanje mogućnosti zaduživanja Federacije BiH.

ERP treba biti dostavljen Evropskoj komisiji najkasnije do 31.1.2016.