|

U prošloj godini dijaspora poslala u BiH još više novca

U prošloj godini dijaspora poslala u BiH još više novca
0
F
FENA
23.1.2013. u 11:59
21
komentara
0

dijeljenja
U prošloj godini dijaspora poslala u BiH još više novca
Iz inozemstva je u BiH stiglo više novca u prošloj godini u odnosu na 2011. te i dalje transferi koje dijaspora uplaćuje predstavljaju jedan od značajnijih socijalnih i ekonomskih suporta našoj zemlji, potvrđeno je Agenciji FENA u Centralnoj banci BiH.
U prva tri kvartala prošle godine ukupni devizni transferi za sve sektore osim vlada iznosili su 2,64 milijarde KM, što predstavlja povećanje u odnosu na isto razdoblje 2011. godine, kad su iznosili 2,57 milijardi KM.

Za devet mjeseci prošle godine na ime personalnih transfera (po staroj metodologiji devizne doznake iz inozemstva) u BiH je uplaćeno 1,54 milijarde KM, dok su ostali tekući transferi iznosili 1,09 miljardi KM.

U Centralnoj banci BiH preciziraju da je za devet mjeseci prošle godine iz inozemstva po osnovu penzija u BiH uplaćeno 1,05 milijardi KM, što je i najveći dio novca u kategoriji socijalnih davanja koja se evidentiraju u ostale tekuće transfere.

"Tekući transferi i dalje predstavljaju jedan od značajnijih izvora financiranja deficita tekućeg računa. Stoga su ovi transferi značajni za ekonomiju BiH, a posebno za dio populacije koji ih prima. Značajan udjel u ukupnim transferima imaju socijalna primanja, odnosno penzije iz inozemstva", rečeno je Feni u Centralnoj banci BiH.

Ukupni tekući transferi odnose se na personalne uplate koje iz inozemstva dobijaju domaćinstva. To je novac koji iz dijaspore stiže najbližim srodnicima u BiH te penzije koje nadležni fondovi dostavljaju korisnicima u BiH. Dio ovih sredstava ide putem računa a dio Centralna banka BiH procjenjuje.
Prijavi grešku


Komentari (21)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...