Milionski iznos
43

Rusija u milionskim iznosima prodavala Turskoj ugalj iskopan na okupiranim dijelovima Ukrajine

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Najmanje 14,3 miliona dolara vrijednog uglja proizvedenog u područjima Ukrajine koje je okupirala Rusija ove je godine izvezeno u članicu NATO-a Tursku, prema podacima ruske carine koje je pregledao Reuters.

Između februara i jula 2023. godine oko 160.400 tona uglja iz anektiranih istočnih ukrajinskih regija Donjecka i Luganska stiglo je u Tursku, pokazuju podaci. Tri proizvođača navedena u carinskim podacima potvrdila su Reutersu da su u tom razdoblju isporučili ugljen iz dviju regija u Tursku.

Za razliku od Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, Turska nije ograničila trgovinu s Rusijom ili područjima Ukrajine pod kontrolom Moskve. Washington je upozorio da ne pomažu Rusiji u ratu protiv Ukrajine i da ne zaobilaze sankcije.

Od kako je Moskva pokrenula svoju invaziju u februaru 2022., Turska, članica NATO-a koja podržava napore Kijeva da odbije Rusiju, opetovano je rekla da priznaje teritorijalni integritet Ukrajine.

Ankara je odigrala ključnu ulogu u posredovanju u sada već poništenom sporazumu između zaraćenih zemalja koji je dopuštao izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora.

Podaci o komercijalnoj trgovini, koje je pregledao Reuters, pokazuju da je ugalj od najmanje 10 proizvođača otišao u Tursku između februara i jula. Cifre pokazuju da je Turska bila najveće izvozno odredište uglja iz pripojenih regija, na što je otpadalo 95 posto isporuka tokom tog razdoblja.

Turska, veliki potrošač i uvoznik uglja, suprotstavlja se globalnom trendu povećanjem udjela uglja u proizvodnji električne energije. Proizvela je 31,5 miliona megavat sati (MWh) električne energije iz uvoznog uglja u prvoj polovici ove godine, što je za četvrtinu više nego u istom razdoblju 2022. godine , pokazuju službeni podaci.

Prodavači uglja registrirani su u Rusiji i na anektiranim ukrajinskim teritorijima, navodi se u bazi podataka ruskih kompanija Spark novinske agencije Interfax.

Kupci su bile kompanije registrovano u Hong Kongu, UAE i offshore jurisdikcijama uključujući Belize i Britanske Djevičanske Otoke, pokazali su podaci carine. Na ovom popisu nije bilo turskih kompanija.

Reuters nije uspio pronaći kontakte kupaca niti utvrditi ko su krajnji korisnici.

U novembru je Vitaliy Khotsenko, tadašnji šef takozvane Narodne Republike Donjeck (DNR), rekao da regija već izvozi ugalj u Tursku, odakle ide na tržišta Bliskog istoka i Afrike.

Američke sankcije uvedene 21. februara 2022., tri dana prije nego što je Rusija napala Ukrajinu, zabranjuju američki uvoz ili izvoz u takozvane Narodne Republike Donjeck i Lugansk (LNR). Dva dana kasnije, Evropska unija objavila je mjere uključujući zabranu uvoza robe iz dviju regija.

Turska nema ista ograničenja. Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije kompanijama, uključujući i one iz Turske, za koje tvrde da podupiru Moskvu u njenom ratu protiv Ukrajine.

"Svjesni smo izvještaja o ovakvoj trgovini, ali ne možemo komentirati vaša konkretna otkrića", rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta, upitan o isporukama u Tursku.

"Gnušamo se bilo kakvih pokušaja Rusije da profitira od krađe prirodnih resursa Ukrajine. Prirodni resursi Ukrajine pripadaju narodu Ukrajine", navodi se.