Globalna kriza
13

Pšenica iz Indije je moguća alternativa za svjetsko tržište hranom

F. H.
Indijski farmer drži u rukama ovogodišnju pšenicu (Foto: EPA-EFE)
Indijski farmer drži u rukama ovogodišnju pšenicu (Foto: EPA-EFE)
Prošle sedmice je indijski premijer Narendra Modi rekao predsjedniku SAD-a, Joe Bidenu da je Indija spremna da izveze hranu kako bi se amortizovao šok zbog rasta cijena izazvanog ratom u Ukrajini.

Modi je rekao da Indija ima dovoljno hrane za svoju populaciju i da je spremna da snadbije svijet hranom ako to dopusti Svjetska trgovinska organizacija.

Već prije rata u Ukrajini cijene hrane su bile na desetogodišnjem rekordu zbog problema sa žetvom.

Rusija i Ukrajina su dva najveća svjetska izvoznika pšenice i skupa su odgovorni za oko 30 posto prodaje pšenice u svijetu. Također, ove dvije države izvoze 55 posto svjetskog izvoza suncokretovog ulja.

Indija je najjeftiniji svjetski snadbjevač rižom i pšenicom te rižu izvozi u 150 država, a pšenicu u 68 država. Prema mišljenju Ashoka Gulatija, profesora poljoprivrede na Indijskom vijeću za istraživanje međunarodnih ekonomskih odnosa ima kapacitet da izveze 22 miliona tona riže i 16 miliona tona pšenice ove godine, ali da ta količina može biti čak i veća.

Procjene UN-a govore da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla broj pothranjenih ljudi u svijetu povećati sa osam miliona na 13 miliona.