24.000 komitenata
23

Nevjestić: Zbog propasti Bobar banke i Banke Srpske iz Fonda za osiguranje depozita isplaćeno 140 miliona KM

Piše: A. Z.
Josip Nevjestić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Josip Nevjestić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Statistički podaci ukazuju na to da je ekonomija u BiH u protekloj godini zabilježila blagi oporavak, ali direktor Agencije za osiguranje depozita BiH Josip Nevjestić u razgovoru za Klix.ba ističe da je intenzitet ekonomske aktivnosti i dalje nedovoljan da bi se dostigle zacrtane stope rasta.

Nevjestić vrdi da banke u BiH posluju u okviru zakonskih rješenja bez izraženijih istupanja te da je nakon propasti Bobar banke i Banke Srpske Agencija za osiguranje depozita komitentima isplatila 140 miliona KM.

Prema ocjenama meritornih rejting agencija naša zemlja se i dalje nalazi u zoni spekulativne kreditne sposobnosti. Nevjestić ističe će se trend rasta nezaposlenosti, odlasci u inozemstvo, povećanje zaduženosti i ostale negativne pojave nastaviti ukoliko se ne promijeni pristup ekonomskog planiranja.

"I dalje su prisutni problemi koji dolaze iz domaćeg i vanjskog okruženja - niska kupovna moć, visoke stope neaktivnosti i nezaposlenosti, alarmantno visok odliv stanovništva u inozemstvo, rizici povezani s fiskalnom politikom i politička neizvjesnost. Pored prilično dobrog funkcionisanja bankarskog sektora i prirodnih resursa kojima raspolažemo, zaista je šteta da se vođenje politike snažnije ne usmjeri ka postizanju još pozitivnijih ekonomskih trendova, a samim tim i bolje socijalne slike stanovništva u BiH. Stabilan bankarski sektor, pozitivni parametri deviznih rezervi i štednje... Sve su to razlozi koji daju nadu i optimizam da će 2018. godina ostvariti veći rast i konkurentnost tržišta", kazao je Nevjestić za Klix.ba.

Što se tiče trenutne situacije u bankarskom sektoru, ističe da je ona s aspekta osiguranja depozita zadovoljavajuća, međutim, ne tako davno svjedočili smo propasti dviju banaka u Republici Srpskoj Bobar banke i Banke Srpske.

Zaključno s 31. decembrom 2017. godine za obje propale banke, ističe Nevjestić, iz Fonda za osiguranje depozita isplaćeno je 140 miliona KM, odnosno 24.000 komitenata je dobilo svoj osigurani novac. Nevjestić nije odgovorio na pitanje da li u fondu ima dovoljno novca, ali je istakao da on može odgovoriti svim iskušenjima.

"S navedenim datumom iz subrogacije ukupno je naplaćen 121 milion KM, što predstavlja jedinstven slučaj u svjetskim razmjerama industrije osiguranja depozita. Zajedno s ostatkom Fonda za osiguranje depozita, kao i redovnim uplatama premija osiguranja, to predstavlja respektabilan fond spreman da odgovori i najtežim iskušenjima. Ovo svakako podrazumijeva da u tako ekstremnim slučajevima i ostali učesnici finansijske mreže sigurnosti budu na visini zadatka", tvrdi Nevjestić.

Osim stabilnog bankarskog sektora i pozitivnih parametara deviznih rezervi i štednje, razlog za optimizam daje i Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama BiH, koji je Vijeće ministara BiH utvrdilo u novembru prošle godine.

"Osnovne promjene Prijedloga zakona o osiguranju depozita u bankama BiH se odnose na automatizam u osiguranju, banka samim činom dobijanja licence za rad postaje osigurana, smanjuje se rok isplate na 20 dana, iako smo taj rok u primjeru dvije propale banke još više skratili, i treća, najbitnija izmjena se odnosi na proširenje mandata Agencije za osiguranje depozita BiH u procesu restruktuiranja banaka. Upravo ta treća izmjena nam daje nadu da će zakon biti usvojen, budući da se radi u krucijalnom problemu, jer je predložena promjena usklađena s enitetskim zakonima o bankama tako da sada ustvari imamo situaciju neprimjenjivosti i Zakona o osiguranju depozita i Zakona o bankama", tvrdi direktor Agencije za osiguranje depozita.

Unapređenju ekonomskog sistema, a time i cijelog društva, može se doprinijeti, smatra Nevjestić, samo unapređenjem proizvodnje i stvaranjem kvalitetnog prostora za privlačenje investicija.

"Mislim da se treba maksimalno potruditi da se proizvodni sektor što više osnaži, a ne da se najvećim dijelom živi od sektora usluga. Bez novoostvarene vrijednosti ne može se razmišljati o nečemu boljem", zaključuje naš sagovornik.