Investicija od 82 miliona
511

Do sada je probijeno 330 metara tunela Hranjen. Značajno će skratiti put od Sarajeva do Goražda

R. D.
Foto: Akta
Foto: Akta
Izgradnja tunela Hranjen, koji bi za četrdesetak kilometara trebao približiti Sarajevo i Goražde, odvija se planiranim tempom.

"Iz smjera Goražda već je izgrađeno oko 200 metara glavne tunelske cijevi, dok je sa sjeverne strane, na gradilištu kod Hrenovice, iskopano oko 130 metara i započeta je izgradnja glavne cijevi", piše portal Akta.

Foto: Akta
Foto: Akta

Radnici Euro-Asfalta miniranjem olakšavaju napredovanje u utrobi brda, a pored tunela do 2020. godine planirano je da će biti izgrađene i pristupne saobraćajnice.

Tunel Hranjen investicija je od skoro 82 miliona KM, a sredstva u visini od 65 miliona KM su osigurana Odlukom Vlade Federacije BiH iz akumuliranih dobiti BH Telecoma.

Foto: Akta
Foto: Akta

Tunel Hranjen bit će dug 5,5 kilometara, a sastojat će se od dvije cijevi. Jedna će biti namijenjena za saobraćaj motornih vozila i kroz nju će prolaziti dvije saobraćajne trake, za svaki smjer po jedna. Druga cijev će biti servisna i koristit će se za održavanje tunela, kao i za slučaj eventualnih nesreća u tunelu.

Tunel je dio projekta izgradnje brze ceste duge 15,8 kilometara koja će spojiti Sarajevo i Goražde u poluprofilu, vrijedan je 190 miliona KM i podijeljen je u dvije faze. Radovi drugog lota prve faze će uključivati sekundarnu oblogu i opremanje tunela i izradu brze ceste u poluprofilu.

Foto: Akta
Foto: Akta

Kad bude izgrađen Hranjen će biti drugi po dužini tunel u bivšoj Jugoslaviji, odmah nakon Svetog Roka u Hrvatskoj koji je dug 5,8 kilometara. Njegovom izgradnjom vožnja od Goražda do Sarajeva trebala bi trajati samo 45 minuta, a ne sat i po kao sada.