Problem većine
16

Zlata vrijedni savjeti finansijskih stručnjaka: Saznajte kako uštedjeti novac

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Mnogi od nas se često nađu u novčanim problemima jer ne vodimo računa o tome gdje nam novac odlazi, pa se već sredinom mjeseca zapitamo gdje je nestala još jedna plaća.

Iako nam se čini da je u današnje vrijeme i sa današnjim plaćama nemoguće uštedjeti, stručnjaci za finansijsko planiranje ističu da uvijek postoji način kako se osigurati od nepotrebnih troškova i ostaviti malo novca sa strane.

Stoga je stručnjak za štednju Martin Lewis objasnio kako najbolje izgraditi zdrav bankovni račun.

Prema podacima iz kompanije NatWest, koja je pregledala podatke 750.000 anonimnih korisnika, oko polovine ne štede novac svaki mjesec.

"Postoje ljudi u ovoj zemlji koji imaju manje prihoda od minimalnih troškova, a to je prava kriza", kaže Lewis.

NatWest istraživanje pokazalo je da oni koji zarađuju preko 90.000 funti jednako vjerovatno neće ništa moći uštedjeti. Lewis ima nekoliko savjeta.

Prvo pogledajte svoj dug

Ako imate skupe dugove, bolje je da ih se riješite nego da štedite. Ako nemate dugove, osim hipoteke, kamatna stopa će vjerovatno biti viša od stope štednje, pa razmislite o hipoteci.

Analizirajte na šta trošite novac

Sjednite i otkrijte šta je glavni uzrok vaših troškova. Pazite da previše ne plaćate račune za plin i struju, da postižete najpovoljnije ponude za stvari poput vašeg digitalnog televizora i da pravite samo potrebne troškove.

Potražite najbolje plaćeni štedni račun

Postoje načini da zaradite više, poput "zaključavanja novca". Ako ste mladi i štedite za imanje, otvorite ISA za cijeli život.

Naučite pravilno razmišljati

Neki vole izazov, pa svaki dan ostavljaju sitno novca sa strane. Sve što vam pređe u naviku vrijedi. Za mlađe ljude, ako imate dovoljno sreće da povećate platu, odmah uložite četvrtinu ušteđevine, jer kad se naviknemo da imamo više novca, vrlo je teško imati manje.