biznis
4

Najstarija banka na svijetu mogla bi postati problem Evrope zbog velikih dugova

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Najstarija banka na svijetu Monte dei Paschi di Siena u Italiji uskoro bi mogla postati najnoviji problem Evrope, jer njeni nagomilani dugovi mogu prouzrokovati bankarsku krizu u Italiji i u eurozoni, ocjenjuju analitičari.

Kao treća najveća banka u Italiji, Paschi di Siena je ove sedmice pretrpjela velike gubitke na berzi, nakon što je Evropska centralna banka pozvala da sreže visok nivo nenaplativih kredita. Akcije banke su u ponedjeljak pale za 14, a jučer za gotovo 20 posto. Međutim, nada da je rješenje možda na pomolu jutros je utjecala na skok akcija banke za 14 posto.

Ukupni bruto problematični krediti ove banke od 46,9 milijardi eura su srž problema slabog bilansa stanja italijanskih banaka, koje su opterećene nenaplativim kreditima u vrijednosti od 360 milijardi eura.

Situacija se dodatno pogoršala kada je Velika Britanija doijnela iznenadnu odluku da izađe iz Evropske unije (EU), što je smanjilo očekivanja u pogledu privrednog rasta i umanjilo sposobnost italijanskih banaka da se uhvate u koštac s ogromnim dugovima.

Visok nivo nenaplativih kredita je, kako tvrde analitičari, otrov za ekonomiju, jer ograničava iznos sredstava koje banke mogu da pozajmljuju kompanijama, što koči privredni rast. Potencijalno izbijanje bankarske krize u Italiji bi se, prema ocjenama analitičara, moglo osjetiti i u eurozoni.

"Ovo ima potencijal da izađe van okvira Italije s obzirom na povezanost sistema. Ukoliko lideri EU ne mogu riješiti probleme u italijanskom bankarskom sektoru, to bi moglo prouzrokovati krizu u čitavom sektoru", izjavio je glavni analitičar kompanije CMC Markets Michael Houson.