{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UN: Nova rezolucija oko Iraka

10.5.2003. u 14:14
0
0
UN: Nova rezolucija oko Iraka
0
UN: Nova rezolucija oko Iraka
Sjedinjene države, Britanija i Španija predložile su Ujedinjenim Narodima novu rezoluciju kojom bi se okončalo više od deset godina sankcija protiv Iraka.
Predloženom rezolucijom bio bi ukinut i UN-ov program Nafta-za-hranu, koji je u međuvremenu bio stvoren kako bi se olakšao uticaj sankcija na irački narod.

Prema prijedlogu rezolucije, novac od prodaje iračke nafte ići će u jedan fond pod kontrolom Amerike i Britanije, a sredstva će biti korištena za obnovu i humanitarne svrhe u Iraku.

Francuska reagirala ponovivši da UN treba da ima centralnu ulogu u Iraku, dok je ruski ambasador rekao da njegova zemlja ima dugačku listu pitanja u vezi sa novopredloženom rezolucijom.

U međuvremenu, ministar odbrane Donald Rumsfeld, na brifingu u Pentagonu, odbacio primjedbe da se obnova Iraka odvija presporo, koje su se ovih dana pojavile u nekim medijima.

Gospodin Rumsfeld je, medjutim priznao da isporuka osnovnih potreba i usluga još uvijek nije na nivou na kojem bi trebalo da bude. Zvaničnici američkog Ministarstva odbrane saopštili su da se danas u Iraku srušio jedan američki helikopter tipa UH-60 Black Hawk, kojom su prilikom nastradala trojica, a ranjen još jedan američki vojnik.

Helikopter se srušio na području sjeverno od Bagdada, a zavaničnici dodaju da prvi izvještaji nagovještavaju da se radi o nesreći, a ne o napadu na helikopter.

U međuvremenu je stigla i vijest da će utjecajni Shiitski vjerski vođa Ayatolah Mohamad BAqir al hakim se u subotu vratiti u Irak, nakon 20-ogodišnjeg egzila u Iranu.

Iz Poljske stiže vijest da su se danas francuski predsjendik Jacques Chirac, njemački kancelar Gerhard Schroeder i poljski predsjendik Alexander Kwasniewski zavjetovali na bližu suradnju po pitanju pomoći za poslijeratni Irak, nakon pada Saddama Husseina, usprkos različitim diplomatskim stavovima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Za kojeg člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda ćete glasati u oktobru?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: