{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UN: Nova rezolucija oko Iraka

10.5.2003. u 14:14
0
0
UN: Nova rezolucija oko Iraka
0
UN: Nova rezolucija oko Iraka
Sjedinjene države, Britanija i Španija predložile su Ujedinjenim Narodima novu rezoluciju kojom bi se okončalo više od deset godina sankcija protiv Iraka.
Predloženom rezolucijom bio bi ukinut i UN-ov program Nafta-za-hranu, koji je u međuvremenu bio stvoren kako bi se olakšao uticaj sankcija na irački narod.

Prema prijedlogu rezolucije, novac od prodaje iračke nafte ići će u jedan fond pod kontrolom Amerike i Britanije, a sredstva će biti korištena za obnovu i humanitarne svrhe u Iraku.

Francuska reagirala ponovivši da UN treba da ima centralnu ulogu u Iraku, dok je ruski ambasador rekao da njegova zemlja ima dugačku listu pitanja u vezi sa novopredloženom rezolucijom.

U međuvremenu, ministar odbrane Donald Rumsfeld, na brifingu u Pentagonu, odbacio primjedbe da se obnova Iraka odvija presporo, koje su se ovih dana pojavile u nekim medijima.

Gospodin Rumsfeld je, medjutim priznao da isporuka osnovnih potreba i usluga još uvijek nije na nivou na kojem bi trebalo da bude. Zvaničnici američkog Ministarstva odbrane saopštili su da se danas u Iraku srušio jedan američki helikopter tipa UH-60 Black Hawk, kojom su prilikom nastradala trojica, a ranjen još jedan američki vojnik.

Helikopter se srušio na području sjeverno od Bagdada, a zavaničnici dodaju da prvi izvještaji nagovještavaju da se radi o nesreći, a ne o napadu na helikopter.

U međuvremenu je stigla i vijest da će utjecajni Shiitski vjerski vođa Ayatolah Mohamad BAqir al hakim se u subotu vratiti u Irak, nakon 20-ogodišnjeg egzila u Iranu.

Iz Poljske stiže vijest da su se danas francuski predsjendik Jacques Chirac, njemački kancelar Gerhard Schroeder i poljski predsjendik Alexander Kwasniewski zavjetovali na bližu suradnju po pitanju pomoći za poslijeratni Irak, nakon pada Saddama Husseina, usprkos različitim diplomatskim stavovima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: