{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obnova sarajevske Vijećnice odvija se nedopustivo sporo

N
25.8.2004. u 23:58
0
0
Obnova sarajevske Vijećnice odvija se nedopustivo sporo
0
Obnova sarajevske Vijećnice odvija se nedopustivo sporo
Obnova Vijećnice, koja je u toku, odvija se nedopustivo sporo, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u povodu obilježavanja dvanaestogodišnjice razaranja Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH u Sarajevu.
Namjena ovog prostora, iako ne bi trebala biti upitna, odlukama i dogovorima, kako gradskih, tako i kantonalnih vlasti izmijenjena je, tako da je za Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH predviđena samo jedna trećina cijelog prostora, koji je od razaranja 1992. koristila.

"Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH kao institucija je uspjela preživjeti, a njen broj korisnika je sve veći", kazao je Kujundžić, direktor Nacionalne univerzitetske biblioteke BiH, objašnjavajući da dvanaest godina od razaranja, iako u neadekvatnom, nenamjenskom i skučenom privremenom smještaju, u jednoj od zgrada vojarne ''Maršal Tito'', Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH vrlo profesionalno, ozbiljno i predano obavlja svoje brojne funkcije, čuva i obnavlja dokumentirano nasljeđe BiH.

Također, ova biblioteka je uključena u međunarodne strukovne asocijacije, ostvaruje značajne rezultate u oblasti edukacije kadrova i pruža stručnu pomoć drugim bibliotekama u BiH, osiguravajući korisnicima rad u sveučiluniverzitetskim išnim čitaonicama.

"Ova biblioteka je članica IFLA-e, CDNL-a, CENL-a, a u njenom okviru djeluju i centri za međunarodni standardni broj za knjigu i serijske publikacije", kazao je Kujundžić.

Međutim, najveći problem s kojim se ova institucija suočava je pitanje neprovođenja Zakona o bibliotekarskoj djelatnosti, tj. dijelu koji se tiče njezina finansiranja s državne razine.

"Ova institucija najvećim djelom dobiva finansijsku podršku iz sredstava proračuna Vlade FBiH, odnosno Federalnog ministarstva kulture i sporta, a manjim dijelom iz sredstava Ministarstva kulture i sporta Sarajevskog kantona", kazao je Kujundžić, izražavajući žaljenje zbog odluke Vlade FBiH, kojom se u ovoj godini finansijska sredstva umanjuju za pedeset posto u odnosu na sredstva iz 2003.

"Umanjena sredstva su nedostatna za normalno funkcioniranje ove institucije", tvrdi Kujundžić, dodajući da Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH sa zebnjom i krajnjom zabrinutošću očekuje kraj ove godine, u trenutcima kada se priprema za 60 godina svog postojanja.

U povodu 12. godišnjice razaranja, pjesnikinja Ajša Zahirović je Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH uručila donaciju od nekoliko knjiga, od autora iz cijelog svijeta.

Kounellis u Mostaru

22.06.2004. u 23:17
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: